MAE: România salută acordul pentru pace în Siria

105
MAE: România salută acordul pentru pace în Siria - siria-1455290146.jpg

Articole recomandate

Acordul pentru încetarea focului în Siria și deschiderea culoarelor de acces pentru asistență umanitară au fost salutate, vineri, de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), potrivit Agerpres.

MAE a transmis că România va continua să acorde sprijin refugiaților sirieni și statelor din vecinătatea Siriei care adăpostesc imigranți. Astfel, în următorii doi ani, țara noastră va contribui cu 420.000 de euro pentru refugiații sirieni din Turcia, Iordania și Liban, angajament luat la Conferința donatorilor pentru Siria și regiune, desfășurată în 4 februarie, la Londa.



"Țara noastră susține necesitatea aplicării imediate a Rezoluției 2.254, aprobată în unanimitate de Consiliul de Securitate al ONU în 18 decembrie 2015 și care stipulează obligativitatea părților implicate în conflict de a opri deîndată atacurile asupra populației și obiectivelor civile și de a asigura accesul neîngrădit al ajutoarelor umanitare, concomitent cu ridicarea asediilor asupra localităților și oprirea bombardamentelor asupra cetățenilor", precizează sursa citată.



Totodată, România sprijină activ inițiativa lansată de emisarul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, privind procesul de consultare politică de la Geneva și reluarea consultărilor foii de parcurs adoptate în Consiliul de Securitate al ONU.

Principalii actori ai dosarului sirian au căzut de acord, în noaptea de joi spre vineri, la München, să pună în aplicare o "încetare a ostilităților" parțială în Siria, în termen de o săptămână,conform secretarului de stat american John Kerry, transmit agențiile de presă internaționale, citate de Agepres. Tot în urma discuțiilor s-a stabilit că vor fi trimise mai multe ajutoare populației civile.

Kerry, ministrul rus de externe Serghei Lavrov și emisarul ONU Staffan de Mistura au purtat negocieri aproape șase ore cu miniștri de externe europeni și din Orientul Mijlociu înainte de anunțarea încetării ostilităților, cu câteva ore înaintea Conferinței de Securitate de la München, mai notează DPA.

Reuniunea ISSG a avut loc înaintea discuțiilor de pace programate să fie reluate pe 26 februarie la Geneva. Înalți diplomați din Iran și Arabia Saudită - puteri regionale considerate cheie pentru orice armistițiu durabil și tranziție politică în Siria - au participat la discuții. A fost prima lor întâlnire după ce aceste țări au rupt relațiile diplomatice la începutul lunii ianuarie. Ostilitățile pe teren în Siria s-au intensificat în ultimele zile, înaintea discuțiilor, amintește DPA.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 11 Februarie 2016
Stire din Eveniment : Pieton lovit de mașină
Joi, 11 Februarie 2016
Stire din Eveniment : Vreți să apelați 112? Atenție!
Pagina a fost generata in 6.3924 secunde