Luptă împotriva submarinului și lansări de torpile, de Ziua Marinei

383
1
Premieră pe faleza din fața Comandamentului Flotei din Constanța, la 114 ani de la primele festivități prilejuite de Ziua Marinei. Mii de oameni au fost prezenți pe faleza Cazionului și au putut admira mai multe elemente de noutate inserate în cel mai mare spectacol naval al anului.

Festivitățile au început la ora 10.00, cu ridicarea celui mai mare drapel din Constanța pe catargul de pe faleză, iar militarii de la bordul navelor au arborat pavilionul, geacul și Marele Pavoaz, în acordurile Imnului Național.

Emoțiile nu au lipsit, marinarii fiind priviți de oaspeți de seamă, în frunte cu șeful statului, Klaus Iohannis. Ca semn al salutului solemn, au răsunat 21 de salve de tun, cuvântul de deschidere fiind susținut de contraamiralul Alexandru Mîrșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale.

Un sobor de preoți condus de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a depus ancore de flori pe mare, în memoria eroilor marinari căzuți la datorie. Zeul Neptun, însoțit de nimfele sale, au deschis festivitățile marinarilor, fiind prezentat în premieră un spectacol de efecte pirotehnice pe timp de zi.

Cei prezenți la eveniment au putut vedea pe viu cum se procedează în cazul respingerii unui atac al aviației inamice, dar și cum este localizat și atacat un submarin care pune în pericol siguranța statului român. Astfel, în timpul exercițiului, a fost lansată o torpilă de la bordul unei corvete, iar din elicopterul Puma Naval a fost lansată, tot în premieră, o geamandură hidroacustică pentru localizarea submarinului și respingerea desantului marin.

"Eforturile noastre au meritat. Timp de o lună, ne-am pregătit pentru a prezenta publicului acest exercițiu naval, îmbinat cu elemente tradiționale și elemente de forță. Noutățile au constat în spectacolul de efecte pirotehnice pe timp de zi, pentru prima dată prezentat în România acest gen de spectacol. Am mai avut în timpul secvenței de luptă împotriva submarinului inamic o lansare de torpilă de la bordul unei corvete, precum și o lansare de torpilă ușoară de la bordul elicopterului Puma Naval. De asemenea, s-a putut vedea «valsul» remorcherelor, cele trei remorchere nou intrate în dotarea Forțelor Navale Române", a declarat lt. col. Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române.

Garda de Onoare a încheiat manifestările de pe faleza din fața Comandamentului Flotei, iar marinarii s-au mutat în Portul Tomis, acolo unde au fost organizate tradiționalele jocuri marinărești. Muzica Militară a Forțelor Navale a început să răsune de la ora 20.00, într-un spectacol organizat în aer liber, în timp ce, de la bordul Fregatei Mărășești, a fost realizat un foc de artificii, pentru prima dată. La final, marinarii s-au retras cu torțe. 

Comentează știrea

Luk
16 august 2016
Sper

Am speranta ca nu s-au folosit de submarinul nostru care zace de ani de zile fara baterii...asta apropo de cat de insemnata este aceasta ramura a armatei in ochii politicienilor. Apropo dnule presedinte ari mancat bine la chermeza organizata dupa acest eveniment? Daca tot sunteti prin preajma poate n-ar strica sa faceti o vizita de lucru la bordul acestui submarin care dealtfel este si singurul aflat in dotarea armatei !!!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8306 secunde