€ 4.732
£ 5.2698
$ 4.195

Mai multe ştiri online:

Licitațiile trucate, "specialitatea casei" la Spitalul Județean Constanța. Căpățână și Strutinsky, trimiși în judecată

Ştire online publicată Joi, 21 Decembrie 2017. Autor: Sorin HULUBEI
Dănuț Căpățână
Licitațiile trucate,
Sorin Strutinsky
Licitațiile trucate,
Procurorii DNA nu-i dau pace fostului manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, Dănuț Căpățână. Acesta a aflat din închisoare, acolo unde își ispășește o pedeapsă de 6 ani și 8 luni pentru luare de mită și spălare de bani, că a fost trimis în judecată, într-un alt dosar, alături de Sorin Strutinsky.


Dănuț Căpățînă este acuzat de două infracțiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată. De asemenea, Sorin Strutinsky este acuzat de complicitate la luare de mită în formă continuată și trafic de influență. 


Potrivit procurorilor, în perioada 2010 – decembrie 2014, Dănuț Căpățână, în calitate de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a pretins de la reprezentanții a două societăți comerciale remiterea unor comisioane astfel: 10% din valoarea facturilor încasate de una dintre firme de la unitatea medicală (în cadrul unui contract prin care s-au externalizat serviciile de spălătorie); 18-20% din valoarea investițiilor ce urmau a fi efectuate în derularea unui contract de concesiune încheiat de spital cu cealaltă societate (servicii de pompe funebre).


„În acest context, inculpatul Căpățână Dănuț a primit, efectiv, printr-un intermediar, suma totală de 663.083 lei. Concret, banii respectivi au fost pretinși și primiți de inculpatul Căpățână Dănuț atât pentru a truca procedurile de atribuire a unor contracte cât și pentru a introduce în caietul de sarcini și în documentația de achiziție cerințe de calificare pe care să nu le poată îndeplini decât firmele agreate. Într-unul dintre cazuri, inculpatul Căpățână Dănuț a beneficiat de ajutorul celuilalt inculpat, Strutinsky Gabriel Sorin, care și-a și însușit, prin intermediul unei societăți pe care o controla, suma de 64.649 lei”, precizează DNA, prin intermediul unui comunicat de presă. 


Potrivit procurorilor, în aceeași perioadă, Gabriel Sorin Strutinsky a pretins și a primit de la reprezentanții aceleiași firme beneficiare suma de 346.395 lei în schimbul determinării managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, să plătească la timp facturile și să deruleze fără probleme contractele pe care societatea respectivă le avea încheiate cu unitatea medicală.


În cauză, s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra a patru terenuri ce aparțin omului de afaceri Sorin Strutinsky. Măsura respectivă a fost dispusă și asupra a 250 părți sociale pe care Strutinsky le deține la o societate comercială. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 


Dănuț Căpățînă și Sorin Strutinsky au mai fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție, în patru, respectiv, două cauze penale, pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate acestora. Într-una dintre cauzele trimise în judecată, Dănuț Căpățînă a fost condamnat definitiv la 6 ani și 8 luni de închisoare, fiind găsit vinovat pentru cinci infracțiuni de luare de mită, dintre care trei în formă continuată și spălarea banilor în formă continuată.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7823 secunde