Liceele bune din Constanța, puiernițe de drogați? "Își pierd mirosul, memoria, aud voci"

Duminică, 15 Martie 2015, 15:30
7979
Fenomenul drogurilor a atins cote alarmante în Constanța. Tot mai mulți tineri sunt consumatori de droguri de la vârste fragede. Unii dintre ei mor înainte de a atinge vârsta majoratului, ori din cauza supradozelor, ori din cauza efectelor devastatoare ale substanțelor interzise. Specialiștii antidrog trag semnale de alarmă și continuă prevenția în rândul tinerilor, sfătuindu-i să ceară ajutor dacă au început să meargă pe această cale.

Drogurile pot părea, la prima vedere, o joacă pentru cei care nu înțeleg efectele devastatoare ale adicției. Totul începe cu "o singură dată" și se transformă într-o dependență din care cu greu mai poți da înapoi.Își injectează droguri în picior


Specialiștii spun că mulți consumatori sunt din rândul tinerilor de liceu. Însă, spun ei, adolescenții vin de la licee bine-cotate și, în general, nu sunt persoane care să aibă probleme în familie sau au anturaje dubioase. 


"Mulți dintre consumatorii de droguri sunt de la licee bune din Constanța. Am avut cazuri, anul trecut au fost doi copii, aveau 16 ani. Unul dintre ei, între timp, a decedat pentru că a primit ajutor mult prea târziu. În cazul drogurilor inhalatorii apar daune ale mucoaselor nazale. Primul lucru este pierderea mirosului. Cei care trag pe nas nu mai simt niciun fel de miros. Ce se întâmplă dacă își injectează drogurile? Majoritatea nu folosește seringi sterile, ci își dau seringile de la unul la altul, iar bineînțeles că în acest mod iau diverse boli, SIDA, hepatite, care sunt mult mai agresive la consumatorii de droguri. Nu de puține ori se ajunge la deces. De asemenea, pot apărea infecțiile de piele, pot apărea cangrene, mai ales la nivelul piciorului, pentru că am avut și consumatori de droguri care își injectau în picioare. Mulți dintre ei își injectează în picior pentru că nu se observă, nu lasă urme vizibile", a explicat dr. Irina Dumitru.Neuroni "prăjiți", la 18 ani 


Dependența de droguri este o boală care afectează consumatorul atât fizic, cât și psihic. Există mai multe cauze pentru care oamenii încep să consume droguri, însă principalul motiv ar fi anturajul. Primele doze bineînțeles că sunt gratuite. Apoi începe chinul.


"Vizavi de consumatorii de etnobotanice, acestea pot duce la deces. Dacă după un consum de droguri ilegale, adică mai grave, poți rămâne cu sechele, după consumul de etnobotanice, efectele sunt ireversibile. Primul lucru care apare este faptul că nu-și aduc aminte. Asta pentru că în cazul consumului de etnobotanice, neuronii se pierd, scade numărul acestora. Consumatorii își aduc aminte ce făceau acum câțiva ani, dar nu-și aduc aminte ce au făcut ieri. A doua problemă ar fi faptul că acești consumatori de etnobotanice aud voci. Am avut pacienți care îmi povesteau că stăteau cu capul pe pernă și auzeau tot felul de voci. O persoană care consumă metamfetamine pe o perioadă de șase luni poate avea transformări la nivelul creierului, care va arăta, la nivel cerebral, ca un pacient cu Alzheimer. Pot apărea accidente vasculare, am avut un pacient care a făcut accident vascular la 20 de ani", a subliniat medicul. 


Specialiștii din cadrul Agenției Naționale Antidrog (ANA), împreună cu polițiștii rutieri și medici constănțeni au început o campanie de alarmare cu privire la droguri. Aceștia desfășoară activități în cadrul instituțiilor de învățământ, expunându-le tinerilor riscurile cu care se confruntă odată ajunși în postura de a lua droguri. 


Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța oferă consiliere consumatorilor de droguri care vor să se reabiliteze. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2818 secunde