Legile justiției, aviz negativ de la CSM

152
Legile justiției, aviz negativ de la CSM - csm-1510236493.jpg

Articole recomandate

Magistrații au respins proiectul de reformare a legilor justiției, asumat de parlamentarii PSD și ALDE. Avizul este însă consultativ, iar parlamentarii nu sunt obligați să țină cont de el.


Au fost 11 voturi în CSM pentru respingerea proiectelor, în timp ce șapte magistrați s-au pronunțat pentru un aviz pozitiv.

Atât DNA, cât și Parchetul General au cerut respingerea în bloc a proiectelor pentru modificarea a trei legi din domeniul justiției.

" În principal, procurorii anticorupție apreciază că, față de modul de realizare a proiectelor, fără consultarea prealabilă a magistraților, fără o expunere de motive corespunzătoare și fără studii de impact, se impune o poziție fermă, de respingere în bloc a proiectelor, prin acordarea unui aviz negativ pentru întregul pachet legislativ", se arată într-un comunicat al DNA.

De asemenea, potrivit Parchetului general, propunerile legislative "nu sunt fundamentate pe un studiu de impact și pe o consultare prealabilă a magistraților, conțin necorelări și lacune și nu induc predictibilitate și stabilitate în sistemul judiciar din România".

"Expunerea de motive face trimitere la necesitatea punerii în concordanță a legilor justiției cu anumite decizii ale Curții Constituționale, însă trebuie menționat că aceste inițiative, în loc de a propune modificări punctuale, adaugă la lege, cu consecința unor schimbări radicale a arhitecturii sistemului judiciar", se arată în documentul transmis CSM.

Printre principalele modificări propuse în acest pachet asumat de parlamentarii PSD și ALDE se numără dublarea perioadei de formare profesională pentru judecători și procurori, de la trei ani la șase ani.

De asemenea, ar urma să fie înăsprite prevederile cu privire la răspunderea magistraților și să fie schimbat modul în care este reglementată Inspecția judiciară, printr-o transformare a acesteia într-o instituție care să fie independentă, dar să fie coordonată de un consiliu de integritate despre care nu se vorbește însă foarte mult în proiect. Ar urma să fie dată o lege separată prin care să se stabilească ce instituții vor face parte din acest consiliu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5242 secunde