Legea privind pensia de urmaș pentru copiii militarilor căzuți la datorie, promulgată de șeful statului

1065
Legea privind pensia de urmaș pentru copiii militarilor căzuți la datorie, promulgată de șeful statului - ioha-1547068401.jpg

Articole recomandate

Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind promulgarea Legii pentru completarea art. 114 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și a art. 55 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, informează Agerpres.


Potrivit expunerii de motive, legea are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal pentru eliminarea situațiilor discriminatorii în care se află copiii urmași ai persoanelor care aveau calitatea de soldați și gradați profesioniști în activitate sau în rezervă, mobilizați sau concentrați în unități militare, decedați ca urmare a unor acțiuni specifice în perioada în care erau asigurați în sistemul public de pensii, în temeiul Legii nr.19/2000, în raport cu urmașii soldaților și gradaților profesioniști care beneficiază de dreptul la pensie militară de urmaș, sub incidența prevederilor art.47 și 55 alin.(1) din Legea nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare. 


Actul normativ prevede că în sistemul public de pensii plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze: copiii militarilor, polițiștilor ori funcționarilor publici cu statut special în activitate sau în rezervă, mobilizați sau concentrați în unități militare, decedați ca urmare a unor acțiuni specifice, prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul și din cauza serviciului sau a unor misiuni și operații în afara teritoriului statului român, cărora li s-a deschis dreptul la pensie de urmaș în sistemul public de pensii, optează pentru o altă pensie. 


Legea mai stipulează că de o pensie de urmaș egală cu baza de calcul, dacă optează pentru aceasta, pot beneficia și urmașii militarilor, polițiștilor ori funcționarilor publici cu statut special, cărora li s-a deschis dreptul la pensie de urmaș în sistemul public de pensii. 


Tot miercuri șeful statului a semnat decretele privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, precum și pentru stabilirea unor măsuri privind evaluarea funcționarilor publici pentru anul 2018; a Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 10/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul gestionării financiare a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune și a Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei "Delta Dunării".




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3169 secunde