Legea conversiei creditelor în franci agită apele

317
Legea conversiei creditelor în franci agită apele - legeconversiefrancielvetieni-1476809336.jpg

Articole recomandate

Vot covârșitor în Parlament pentru Legea conversiei creditelor în franci elvețieni. Actul normativ a fost adoptat în unanimitate de plenul Camerei Deputaților, cu 248 voturi "pentru". Mai departe, legea ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Din lege a fost eliminat articolul privind gradul de îndatorare de 50%. 


Deputații au adus și modificări menite să clarifice textul legii și să permită ca toți consumatorii care au contractat credite în franci elvețieni să poată beneficia de prezenta lege. Aceștia au eliminat data de referință de 15 ianuarie 2015 și au decis că "la cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elvețieni pot să revină la contractul în franci elvețieni și vor efectua conversia în condițiile prezentei legi". 


Ce prevede actul normativ


Conform actului normativ, creditele în franci elvețieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. În prezent, cursul francului elvețian este de circa 4,15 lei, față de 2-2,5 lei în perioada 2007-2008, când s-au acordat cele mai multe credite în moneda elvețiană. Conversia se realizează prin act adițional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei-credințe și diligențele profesionale, astfel încât obligațiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator, se spune în lege. 


În ședința de ieri dimineață, deputații au votat, pe articole, raportul suplimentar la proiectul de lege prin care a fost eliminat plafonul de 250.000 de franci elvețieni. 


Mugur Isărescu, sceptic… 


"Asistăm la curente populiste ale căror soluții magice, între ghilimele, bineînțeles, pot genera euforie în rândul beneficiarilor pe termen scurt, uneori și la inițiator, dar cu costuri economice deloc neglijabile pentru societate pe termen mediu și lung", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, adăugând că această lege, precum cea a dării în plată, prezintă riscul nesiguranței contractelor între părți. 


"Dar mie îmi este greu să îmi imaginez o economie funcțională în care disciplina contractuală devine irele-vantă, în sensul în care contractul nu mai contează", a precizat Isărescu. 


Președintele Klaus Iohannis a declarat că va analiza împreună cu părțile implicate proiectele de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni și eliminarea a 102 taxe, iar apoi va face aprecieri asupra acestora. 


Băncile vor putea însă ataca în instanță actul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 05 Octombrie 2016
Stire din Economie : Leul a avut o zi neagră
Sâmbătă, 01 Octombrie 2016
Stire din Economie : Leul e călcat în picioare de toate valutele
Pagina a fost generata in 0.356 secunde