Laura Codruța Kovesi: "Problema corupției în România nu va putea fi rezolvată doar arestând inculpați"

178
Laura Codruța Kovesi:

Articole recomandate

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat miercuri că problema corupției în România nu va putea fi rezolvată doar arestând inculpați, trimițând funcționari în judecată sau obținând condamnări, adăugând că efortul investigativ al procurorilor trebuie dublat de măsuri de prevenire.


Declarația a fost făcută în cadrul unei dezbateri cu tema: "Frauda și corupția în domeniul achizițiilor publice. De la combatere la prevenire", organizată de DNA.


"În general, când vorbim de fenomene infracționale, abordarea acestora pleacă de la prevenire la combatere. Poate ați observat, noi am inversat puțin ordinea, tocmai pentru că în cadrul anchetelor pe care DNA le realizează am constat că în ceea ce privește achizițiile publice frauda în achizițiile publice sau fenomenul comiterii infracțiunii de abuz în serviciu avem tipologii repetitive, avem moduri de operare care se repetă și din această perspectivă am considerat că întocmirea unui studiu în care să arătăm modurile de operare, tipologiile identificate în anchetele noastre pot fi un instrument extrem de util pentru celelalte instituții care au atribuții în domeniul prevenirii corupției. În intervențiile publice anterioare ale DNA, întotdeauna am insistat pe această problemă a prevenirii. Nu vom rezolva problema corupției în România doar arestând inculpați, doar trimițând în judecată funcționari publici sau obținând condamnări. Corupția în România poate fi rezolvată dacă efortul investigativ al procurorilor este dublat de măsuri de prevenire și de educație serioasă în anticorupție", a spus Kovesi.


Kovesi a adăugat că peste jumătate din activitatea DNA o reprezintă investigarea faptelor de abuz în serviciu.


"Plecând de la aceste concluzii, am demarat acest proiect și în cadrul DNA a fost constituit un studiu care se bazează pe soluțiile de condamnare rămase definitive în anii 2016-2017 și în care procurorii au investigat fapte de abuz în serviciu, de fraude în achiziții publice. Peste jumătate din activitatea DNA o reprezintă investigarea faptelor de abuz în serviciu. Acesta este motivul și premisa de la care am plecat în constituirea acestui studiu", a explicat șefa DNA.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3523 secunde