Laura Codruţa Kovesi: Parchetul European va apăra nu doar bugetul şi cetăţenii UE, ci şi statul de drept

167
Laura Codruţa Kovesi: Parchetul European va apăra nu doar bugetul şi cetăţenii UE, ci şi statul de drept - lauracodrutakovesi-1602916704.jpg
Parchetul European va apăra nu doar bugetul şi cetăţenii UE, ci şi statul de drept, a declarat vineri procurorul-şef al Parchetului Euroepean, Laura Codruţa Kovesi. Ea spune că rolul Parchetului este cu atât mai important în contextul pandemiei, când mai mulţi bani europeni merg către statele europene şi există mai multă flexibilitate în alocarea lor, informează Digi24. 


„În primul rând faptul că în general vedem atacuri la statul de drept acolo unde există suspiciuni de corupţie sistemică şi fraudă, acolo unde s-a dezvoltat un întreg sistem de conexiuni între politicieni, oameni de afaceri, funcţionari publici, oameni care au acţionat în comun pentru fraudarea resurselor publice şi care vor să menţină controlul asupra resurselor publice. Al doilea element important când vorbim despre statul de drept este independenţa sistemului de justiţie. Independenţa sistemului de justiţie, care este esenţială pentru statul de drept, independenţa justiţiei nu este un privilegiu oferit judecătorilor şi procurorilor, ci este un principiu fundamental într-un stat de drept”, a spus Kovesi la dezbaterea Eurosfat 2020.


Laura Codruţa Kovesi a subliniat rolul extrem de important pe care Pachetul European (EPPO) îl va avea în contextul pandemiei în apărarea statului de drept şi implicit în combaterea corupţiei şi a fraudei financiare.


„Mă refer în special în această situaţie cu pandemia când, pentru prima dată, o să avem mai mulţi bani care merg către statele membre, mai multă flexibilitate, mai puţină rigurozitate în a respecta anumite reguli care până acum au fost implementate, ceea ce înseamnă un risc mai mare pentru a avea mai multe fraude cu fonduri financiare. Parchetul European va fi o parte din această soluţie şi prin activitatea pe care o va desfăşura va apăra în cele din urmă nu doar bugetul şi cetăţenii UE, ci va apăra în cele din urmă şi statul de drept”, a spus primul procuror-şef european.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.7335 secunde