La pas prin parcurile Constanței: "Când vine Poliția Locală oamenii își amintesc să fie civilizați!"

537

Articole de la același autor

Sărăcăcioase și triste. Astfel se înfățișează parcurile Constanței. Cu spații verzi… fără verde, cu mobilier urban mâzgălit cu graffiti și cu echipamente sportive ruginite. Este loc de mai bine și, pe alocuri, se observă îmbunătățirile. De exemplu, zilele acestea, se lucrează la reabilitarea locului de joacă din Parcul Gării. 


Constanța este un oraș "sărac" în spații verzi. Potrivit datelor oficiale, în municipiul de la malul mării sunt aproximativ 15 mp de spațiu verde per cap de locuitor - conform Strategiei de Dezvoltare și Promovare a Turismului sunt 14,8 mp, iar conform studiului "Orașe Magnet", realizat de specialiștii Băncii Mondiale, sunt 15 mp - ceea ce clasează Constanța aproape de coada listei. Constănțenii o resimt pe propria piele, mai ales că spațiile dintre blocuri au tot dispărut sub mastodonți de beton. În aceste condiții, parcurile rămân singurele oaze de "verde" din oraș. Dar, inclusiv în parcuri, exact aceasta este cea mai mare lipsă imputată de oameni: nu este suficientă verdeață. Și acest aspect ne-a fost semnalat de constănțenii întâlniți în cadrul unei incursiuni în parcurile municipiului. 


Prima oprire, în "Parcul Viitorului", situat pe strada Caraiman, în zona CET. O titulatură frumoasă, dar … ruginită, după cum se poate constata privind plăcuța montată la intrarea în parc. Rugina este prezentă și pe echipamentele sportive, semn că ar avea și ele nevoie de o vopsea, de o reparație. Pe Ștefania o întâlnim plimbându-se cu copilul de 2 ani și ne spune că, în general, este curățenie, căci echipele administrației locale sunt zilnic în zonă și strâng mizeria. Dar până seara, se face la loc, tot din cauza oamenilor. "Nu lipsesc semințele, mucurile de țigară și ambalajele aruncate la întâmplare. Mai vine Poliția Locală și atunci își aduc și oamenii aminte că trebuie să fie civilizați", spune mămica. 


Inaugurat în urmă cu aproximativ zece ani, parcul a fost reabilitat și anul trecut. Concret, au fost înlocuite băncile și au fost înlocuite mesele de tenis. Și locul de joacă a fost reabilitat, astfel că părinții sunt mulțumiți. Dar, așa cum ne-au mărturisit, lipsește verdeața. "Noroc că mai sunt câțiva copaci, căci altfel toată iarba este uscată și așa a fost toată vara", spune un tătic. Semn că și constănțenii trebuie să dea dovadă de mai multă civilizație este și faptul că ornamentele de sticlă, prezente în parc au fost sparte de ceva vreme, motiv pentru care mămicile spun că stau cu teamă, pentru siguranța copiilor lor.


Graffiti și maidanezi, în parcul din Poarta 6
Următoarea oprire, parcul din cartierul Poarta 6. Unul dintre cele mai întinse parcuri din municipiu, dar cu o înfățișare tipică pentru un cartier mărginaș. Autoritățile au schimbat, în urmă cu câteva luni, toate băncile, ba chiar au montat și țâșnitori de apă. Dar mobilierul urban rămas de pe vremea comunismului a căzut victimă huliganilor și este "împodobit" cu graffiti, devenind și loc pentru aruncat gunoaie. De altfel, sticle de vin sau de bere sunt împrăștiate prin preajmă, semn că aici este locul unde își fac veacul cei dornici de distracții în aer liber. 


Puțin mai încolo, câțiva localnici fac pregătiri pentru iarnă, coc ardei. Se pot considera norocoși, căci încă mai au la dispoziție una din zonele de picnic realizate de municipalitate. În parcul de la Doraly, grătarele sunt aproape impracticabile, iar în parcul din Faleză Nord, grătarele au fost furate, pe bucăți. În Poarta 6, în schimb, hoții preferă să fure gardurile de protecție de la terenurile de fotbal! De altfel, Primăria Constanța a făcut apel către constănțeni, în repetate rânduri, să sesizeze orice încălcare a normelor de conviețuire pentru a se putea interveni în timp util, în sensul remedierii lor și tragerii la răspundere a celor vinovați. De precizat că, în toate cazurile în care au fost sesizați, reprezentanții municipalității au depus plângeri penale pentru distrugerea bunului public, cum s-a întâmplat și cu privire la distrugerile de pe terenul de sport din Poarta 6. 
Dar și aici, în ciuda întinderii spațiului verde, iarba este uscată și, reclamă riveranii, mișună câinii maidanezi la orice oră din zi și din noapte. 


În parcul de la Gară, spațiul verde este udat zilnic!
Mai răsărit, cu spațiu verde udat în permanență și cu flori, se înfățișează, în schimb, Parcul Gării. E drept, și aici găinațul de păsări care "împodobește" mobilierul urban și aleile crăpate dau un aspect general de neîngrijit. Deși  băncile sunt noi, montate anul acesta, iar curățenia este păstrată zilnic. 


În schimb, mămicile din zonă au un motiv de bucurie: chiar zilele acestea se lucrează la reabilitarea locului de joacă. Echipamentele au fost îndepărtate, iar echipele Mobitom instalau noile borduri în momentul în care i-am surprins la muncă. 
De precizat că, pe parcursul ultimului an, administrația publică locală a înlocuit mobilierul urban din parcuri, dar și de pe străzile Constanței – montând bănci inclusiv în stațiile autobuzelor RATC -, dar a făcut în repetate rânduri apel și către constănțeni să mențină curățenia și să nu distrugă domeniul public. Dovadă a faptului că, în multe rânduri, se găsesc "binevoitori" care să încalce normele de conviețuire socială sunt și zecile de amenzi aplicate, aproape zilnic, de Poliția Locală Constanța. 
Într-o ediție viitoare vom prezenta cum se înfățișează și celelalte parcuri ale municipiului Constanța.  


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6297 secunde