Klaus Iohannis: "Rusia amenință în continuare stabilitatea regiunii Mării Negre"

160
Klaus Iohannis:

Articole recomandate

Președintele Klaus Iohannis participă, joi, la Summitul Formatului București 9 (B9), care va avea loc la Ko¹ice, în Slovacia. La eveniment vor participa șefi de stat din mai multe țări și vor fi abordate teme majore aflate pe agenda NATO, cu accent pe situația de securitate din vecinătatea Alianței, inclusiv în regiunea Mării Negre.


Președintele Klaus Iohannis s-a declarat îngrijorat cu privire la evoluțiile din regiunea Mării Negre, în contextul în care Rusia "amenință în continuare stabilitatea" regiunii, subliniind că este nevoie de "o abordare coerentă pe întregul Flanc Estic".

"Avem nevoie să asigurăm o abordare coerentă pe întregul Flanc Estic. Sunt profund îngrijorat de evoluțiile din regiunea Mării Negre. Intensificarea constantă a activității militare a Rusiei în Crimeea, culminând cu incidentul de la Kerch, și conflictul în desfășurare din Ucraina de Est, hărțuirea avioanelor și navelor aliate, nu fac decât să demonstreze că Rusia amenință în continuare stabilitatea acestei regiuni. Este timpul să ne întrebăm la modul cel mai serios: este NATO îndeajuns de eficient în aceste împrejurări? Ce spun toate aceste evoluții despre postura și despre acțiunile noastre? Răspunsul meu este că în mod cert este nevoie să facem mai mult. Este nevoie de o apărare robustă, terestră, aeriană și maritimă, prin asigurarea planurilor, forțelor și capabilităților corecte pentru întărirea prezenței înaintate a NATO", a spus Iohannis, la sesiunea plenară a Summitului B9 - "Situația securității în Europa, în vecinătatea sa și în afara ei și implicațiile acesteia în adaptarea NATO".

El a arătat că, în primul rând, este nevoie de întărirea "posturii de descurajare" la Marea Neagră.

"O postură de descurajare mai robustă ar trebui să înceapă cu suplinirea lipsurilor și cu folosirea măsurilor agreate la capacitate maximă. Este nevoie de o prezență navală și aeriană mai persistentă în regiune, atât din partea aliaților riverani, cât și din partea celorlalți aliați, pentru supraveghere, exerciții și vizite în port. Avem nevoie, de asemenea, de o prezență aliată terestră mai puternică", a detaliat șeful statului.

Președintele Iohannis le-a transmis șefilor de stat din statele membre B9 că România contează pe sprijinul lor pentru ca Brigada Multinațională de la Craiova să fie cu adevărat multinațională, capabilă să descurajeze și să apere și pentru înființarea Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est.

El a punctat că ar trebui acordată mai multă atenție partenerilor din est și să fie oferit mai mult sprijin.

"Putem să sporim capacitatea acestora de a se apăra singuri în fața oricărui tip de amenințări, fie ele militare, cibernetice, hibride sau pură propagandă. De asemenea, putem să le arătăm că nu sunt singuri, implicându-i mai mult în procesul de pregătire și în exerciții, în schimbul de informații și în dialogul politic cu privire la securitatea în regiune", a spus Iohannis, citat de romaniatv.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5005 secunde