Justiție în pandemie! Ce schimbări vor fi în sălile de judecată, după jumătatea lunii mai

440
Justiție în pandemie! Ce schimbări vor fi în sălile de judecată, după jumătatea lunii mai - fondjustitieinpandemie-1588869093.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Justiției a transmis instanțelor de judecată o serie de recomandări privind modul în care se vor desfășura ședințele de judecată după data de 15 mai, când încetează starea de urgență. Astfel, după "relaxare", accesul publicului în sălile de judecată va fi limitat, astfel încât să se păstreze distanța socială de cel puțin 1,5 metri, iar personalul din cadrul instanțelor vor purta, în mod obligatoriu, mănuși, măști și chiar echipamente de unică folosință.

Jumătatea lunii mai va aduce relaxarea măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, COVID 19, și totodată încetarea stării de urgență. Dar, așa cum au atras atenția autoritățile, în repetate rânduri, se impune ca și pe mai departe să fie luate măsuri de prudență sanitară și de păstrare a distanțării sociale. Drept pentru care, Ministerul Justiției a elaborat o serie de recomandări pe care le-a transmis către instanțele de judecată din întreaga țară, "pentru a veni în sprijinul magistraților, grefierilor, personalului de specialitate din instanțe și parchete, dar și cetățenilor".

Astfel, printre recomandările transmise de minister se numără: "Respectarea distanței sociale de minimum 1,5 metri, cu referire inclusiv la personalul instanței și parchetelor, recomandare care se poate implementa prin luarea unor măsuri precum: desfășurarea activității în intervale orare diferite, utilizând chiar și ziua de sâmbătă, după caz; limitarea accesului publicului în sala de judecată, chiar dacă ședințele rămân publice, limitarea numărului de cauze pe ședința de judecată, prin planificarea ședințelor de judecată la intervale mai scurte de timp, în raport cu uzanțele de până la ivirea situației de urgență". De asemenea, magistraților li se mai recomandă să citeze părțile la intervale de timp prestabilite, să prioritizeze soluționarea cauzelor care se judecă fără citarea părților și să le intercaleze cu cele în care sunt citate părțile. "Se mai recomandă impunerea portului de măști, mănuși și echipamente de unică folosință și folosirea de biocide și produse dezinfectante pentru personalul din cadrul instanțelor de judecată și parchetelor, instituirea obligativității de a purta echipament de protecție și/sau montarea de panouri despărțitoare din plexiglas în ipoteza în care distanța socială nu poate fi asigurată (măsura se poate institui în birourile în care funcționează mai multe persoane și nu există posibilitatea relocării acestora în alte spații, precum și în boxele amenajate pentru persoanele aflate în spații de reținere sau arestare preventivă)", au mai transmis reprezentanții Ministerului Justiției.

Alte măsuri recomandate de mai marii de la minister vizează și suspendarea activităților, la anumite intervale de timp, pentru aerisirea sau dezinfectarea sălilor de ședință și de audieri, interzicerea accesului în sediile instanțelor a persoanelor care au simptome de COVID 19 sau care au intrat în contact cu un bolnav confirmat în ultimele 14 zile, delimitarea pe pardoseli cu benzi colorate vizibil a sensurilor de intrare și ieșire și crearea unor sensuri unice, în măsura în care este posibil. Ministerul mai recomandă utilizarea termoscannerelor și a tunelurilor de dezinfectare, la intrările în instituțiile judiciare, amânarea stagiilor de practică. "Unele măsuri presupun achiziții de materiale, bunuri, context în care Ministerul Justiției a alocat curților de apel sume de bani corespunzătoare luării tuturor măsurilor necesare", au mai precizat reprezentanții ministerului. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4057 secunde