Justiția britanică a pronunțat sentința pentru hoții români de cărți rare

289
Justiția britanică a pronunțat sentința pentru hoții români de cărți rare - cartirare-1601660197.jpg
Doisprezece bărbaţi, toţi cetăţeni români, care formau o reţea de hoţi ce a furat cărţi vechi de mare valoare, au fost condamnaţi în Regatul Unit şi încarceraţi, a anunţat vineri poliţia britanică, potrivit Agerpres. Tribunalul din Kingstown (sud-vestul Londrei) a pronunţat joi şi vineri pedepse de la trei ani şi trei luni de închisoare până la cinci ani şi opt luni împotriva inculpaţilor, care au pledat toţi "vinovat". Unii dintre inculpaţi au fost condamnaţi pentru furtul în sine, alţii pentru planificare şi scoaterea din ţară a bunurilor furate, se menţionează într-un comunicat al Scotland Yard. "Aceste condamnări vin să încoroneze cu succes trei ani de anchetă complicată, care a identificat şi condamnat o bandă organizată română necunoscută până atunci", a subliniat şeful anchetei, Andy Durham, citat în comunicat.

Prada răufăcătorilor a fost evaluată la o valoare totală de 4,5 milioane de lire sterline (aproape 5 milioane de euro). Printre cele 12 infracţiuni comise de bandă în Regatul Unit între sfârşitul anului 2016 şi jumătatea lui 2019 este furtul a 200 de cărţi vechi, numite şi incunabule, respectiv imprimate înainte de 1500. Estimate la peste 2,5 milioane de euro, operele au fost descoperite în urmă cu două săptămâni în România. Ediţii princeps de Galileo şi Isaac Newton, un incunabul de Petrarca, mai multe ediţii rare de Dante Alighieri sau 80 de schiţe ale pictorului spaniol Francisco de Goya au fost furate într-un jaf spectaculos din noaptea de 29 spre 30 ianuarie 2017.

Hoţii au pătruns prin acoperişul unui depozit din Feltham, în apropiere de Londra, coborând apoi 12 metri în rapel, fără a fi reperaţi de detectoarele de mişcare, au indicat procurorii români. Ei au căutat timp de mai multe ore printre miile de cărţi care urmau să fie trimise în SUA pentru un târg internaţional de cărţi rare. Cărţile vechi au fost descoperite într-o casă din judeţul Neamţ. Potrivit fotografiilor publicate de parchetul din România, operele extrem de valoroase au fost ambalate în plastic şi ascunse într-o fosă de beton, fiind acoperite cu deşeuri din construcţii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4703 secunde