Jumătate de zi la Poliție, pentru verificări. „Este prea puțin!”, strigă oamenii legii

1583

Articole de la același autor

Persoanele depistate fără acte de identitate, pe stradă, protestatarii violenți sau indivizii suspecți, pe care oamenii legii îi bănuiesc de comiterea unor infracțiuni, vor putea fi ținute într-o secție de poliție, pentru verificări, pentru opt ore. Până la începutul lui 2020, puteau fi ținute 24 de ore.

Persoanele surprinse pe stradă fără acte de identitate, cele care sunt violente la un protest sau care au diverse bunuri asupra lor, care ar fi putut fi folosite la o infracțiune, pot fi duse la unitatea de Poliție pentru verificări. Așa prevede legea după care funcționează Poliția Română. Dar, cât anume pot fi ținute în secția respectivă? Până în ianuarie 2020, verificările desfășurate în unitatea de poliție nu trebuiau să depășească 24 de ore. Începutul lui 2020 a adus modificări în legislație, respectiv în Legea 218/2020, cu privire la mai multe aspecte, inclusiv în ceea ce privește conducerea la unitatea de poliție, iar timpul limită în care pot fi realizate verificările nu a mai fost stipulat.



„Privare de libertate pe termen nedeterminat!”


„Conducerea unei persoane la sediul poliției este o măsură administrativă care poate fi dispusă de polițist împotriva unei persoane, în anumite cazuri (conduită violentă/agresivă, pregătirea sau comiterea unei fapte ilegale, probleme privind stabilirea identității etc.). Această măsură este prevăzută în art. 31 al. 1 lit. b și art. 36-40 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române. În esență, conducerea la sediul poliției este o privare de libertate similară, prin îngrădirea libertății de mișcare, cu reținerea sau arestarea preventivă, care se dispun în dosarele penale.

La 26 ianuarie 2020, au intrat în vigoare cele mai recente modificări ale Legii nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române. Noile modificări conțin și o reglementare detaliată a regimului juridic al măsurii conducerii administrative la sediul poliției: procedura conducerii, drepturile persoanei conduse, căile de atac împotriva măsurii etc. Din păcate, în legea astfel modificată nu se mai prevede și durata maximă a măsurii conducerii administrative, care în vechea variantă a legii, era de 24 de ore”, au subliniat reprezentanții Asociației Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR CH). De altfel, aceștia au făcut numeroase demersuri, atât către Ministerul Afacerilor Interne, cât și pe lângă Avocatul Poporului, pentru modificarea legislației. Apărătorii drepturilor omului au subliniat, în repetate rânduri, că această formă a legii reglementa de fapt „o privare de libertate pe termen nedeterminat”.

Ministerul de resort a pus pe hârtie un proiect pentru modificarea Legii 218/2002, în sensul stipulării perioadei maxime în care o persoană poate fi ținută în unitatea de poliție, pentru efectuarea de verificări: opt ore, cu posibilitatea prelungirii până la 12 ore, în mod excepțional. Deocamdată, proiectul este la stadiul dialogului social. Se impune menționat că aceste termene, de 8 și respectiv 12 ore, au fost prevăzute și în proiectul inițial de modificare a Legii 218/2002, intrat în vigoare în ianuarie 2020, dar au fost scoase în Camera Deputaților, în urma aprobării unor amendamente.

Polițiștii spun că opt ore sunt prea puține!

„La acest moment legea prevede că verificarea persoanei conduse la sediul poliției, stabilirea situației de fapt și dispunerea măsurilor legale față de aceasta se realizează de îndată, iar după parcurgerea acestor etape polițistul este obligat să-i permită persoanei în cauză să părăsească sediul unității de poliție de îndată. Conform proiectului inițiat de specialiștii MAI, în situația conducerii unei persoane la sediul unității de poliție, verificarea situației de fapt și dispunerea măsurilor legale față de aceasta să se efectueze de îndată dar fără să se depășească 8 ore de la momentul inițierii deplasării, termen care, în situații în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită în 8 ore, se va prelungi cu perioada de timp necesară, fără a se depăși 12 ore de la momentul inițierii deplasării”, au arătat reprezentanții Sindicatului Europol.

Sindicaliștii spun însă că opt ore reprezintă un timp „scurt” în anumite situații. „În practică se pot ivi situații în care polițiștii depistează persoane cu identitate necunoscută, cu dizabilități sau deficiențe de vorbire, a căror identitate sau situație nu poate fi stabilită într-un timp atât de scurt, necesitând verificări suplimentare, eventual solicitări de colaborare cu alte unități de poliție din țară, în vederea stabilirii situației persoanei în cauză”, au mai afirmat reprezentanții Europol. De asemenea, aceștia au subliniat că în condițiile modificării Legii Poliției, trebuie modificate și actele normative care reglementează funcționarea Jandarmeriei și Poliției de Frontieră, și aceste unități având drept de menținere a ordinii și siguranței publice și prerogative în stabilirea identității persoanelor.

Reamintim că potrivit legislației actuale, intrate în vigoare la începutul lui 2020, o persoană poate fi condusă la sediul poliției în mai multe situații: când nu s-a putut stabili identitatea, când se bănuiește că identitatea declarată nu este cea reală sau documentele prezentate sunt false, când are un comportament violent sau are asupra sa bunuri care dau motive să se suspicioneze comiterea unei infracțiuni; când comite acte de violență.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3479 secunde