Jumătate de secol de la înființarea primei unități de rachete navale

861
Jumătate de secol de la înființarea primei unități de rachete navale - jumatatedesecoldelainfiintareapr-1412354210.jpg

Articole de la același autor

În portul militar din Mangalia s-a desfășurat, vineri, "Jubileul Rachetiștilor Navali", cu ocazia aniversării a 50 ani de la înființarea primei unități de rachete navale din Forțele Navale Române.

Divizionul de vedete purtătoare de rachete a fost înființat în anul 1964, la început având în compunere o singură navă (vedeta purtătoare de rachete, clasa Osa-1, VPR 194), un an mai târziu intrând în compunerea divizionului încă patru vedete purtătoare de rachete clasa Osa -1 (fabricate în fosta URSS). În perioada 1990 - 1992, Forțele Navale Române au achiziționat trei nave purtătoare de rachete, clasa Tarantul I, care au constituit Divizionul de Nave Purtătoare de Rachete.

În anul 2004 vedetele purtătoare de rachete clasa Osa-1 au fost scoase din funcțiune, iar un an mai târziu unitatea devine Divizionul de Rachete Navale, prin contopirea cu Divizionul de Rachete de Coastă, care devine secție a unității.

Misiuni internaționale

Nava purtătoare de rachete este destinată să ducă lupta, independent sau în cooperare, cu navele purtătoare de rachete, navele torpiloare, navele purtătoare de artilerie, rachetele și artileria de coastă, aviația de vânătoare - bombardament, artileria și rachetele trupelor terestre, împotriva grupărilor de nave de suprafață de luptă, detașamentelor de desant, convoaielor și navelor de transport izolate ale inamicului.

Navele divizionului au participat la mai multe misiuni internaționale din care cele mai semnificative sunt: Breeze, Bulgaria 1994; Cooperative Partner 1995, 1996, 1998, 1999, 2002); Storm Bulgaria - 2000, Blackseafor (2001).

Volum special, în ediție jubilară

La evenimentul din portul militar Mangalia au participat reprezentanți ai Forțelor Navale din garnizoanele București, Constanța și Mangalia, reprezentanți ai Asociației Naționale Cultul Eroilor "Regina Maria" Filiala Mangalia, membri de onoare, activi și simpatizanți ai Ligii Navale Române Filiala Mangalia.

Cu prilejul împlinirii a jumătate de secol de la înființarea primei unități de rachete navale s-au desfășurat mai multe activități, printre care prezentarea sălii rachetiștilor navali, prezentarea volumului "Rachetiștii Navali - contribuții monografice. Ediție jubiliară 1964 - 2014" coordonat de comandor (r.) Nicolae Teodorescu. Coordonatorul cărții a vorbit despre importanța rachetei navale pentru Forțele Navale Române și a prezentat lucrarea la care au contribuit un număr de 24 de autori, rachetiști navali, dar și istorici, printre care și cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc, în al cărui articol se face referire la contextul geopolitic în care rachetele navale au intrat în dotarea Marinei Militare Române. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 06 Septembrie 2014
Stire din Eveniment : NATO va avea bază militară  în România
Sâmbătă, 06 Septembrie 2014
Stire din Eveniment : Exercițiul Sea Breeze, în Marea Neagră
Miercuri, 03 Septembrie 2014
Stire din Eveniment : Geniști români, trimiși în Ucraina
Pagina a fost generata in 1.223 secunde