Judecător de la Curtea de Apel Constanța, sancționat de CSM cu scăderea salariului după ce a criticat CCR

207
1
Judecător de la Curtea de Apel Constanța, sancționat de CSM cu scăderea salariului după ce a criticat CCR - csm-1521042574.jpg

Articole recomandate

Secția pentru judecători din Consiliul Superior al Magistraturii a decis miercuri sancționarea disciplinară a judecătorului Ciprian Coadă de la Curtea de Apel Constanța cu scăderea a 5% din indemnizația brută pe o perioadă de două luni, după ce a publicat, pe un site de specialitate, un articol în care analiza critic decizia CCR privind conflictul juridic de natură constituțională dintre Guvern și Ministerul Public.


"Cu majoritate, admite în parte acțiunea disciplinară exercitată de reclamanta Inspecția Judiciară împotriva pârâtului Ciprian Coadă, judecător în cadrul Curții de Apel Constanța. În baza articolului 100 litera b) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aplică domnului Ciprian Coadă, judecător în cadrul Curții de Apel Constanța, sancțiunea disciplinară constând în 'diminuarea indemnizației lunare brute cu 5% pe o perioadă de 2 luni', pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de articolul 99 litera a) din același act normativ. (...) Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție", se arată în minuta deciziei.


În luna august 2017, Inspecția Judiciară (IJ) preciza, într-un răspuns transmis la solicitarea AGERPRES, că a exercitat în luna iulie acțiunea disciplinară față de Ciprian Coadă pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 99 litera a) (manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu) și articolul 99 litera b) (încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii) raportat la articolul 9 alineatul (2) (judecătorii și procurorii sunt obligați ca în exercitarea atribuțiilor să se abțină de la exprimarea sau manifestarea, în orice mod, a convingerilor lor politice) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată.


"Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de articolul 99 litera a) s-a reținut că judecătorul, prin afirmațiile acuzatoare, ofensatoare și defăimătoare a adus atingere onoarei și probității profesionale a judecătorilor Curții Constituționale a României și judecătorilor - membrii ai unor asociații profesionale, prestigiului justiției, precum și instituției Curții Constituționale a României", se arăta în răspunsul IJ.


Totodată, sursa citată nota că în privința abaterii disciplinare prevăzute de articolul 99 litera b) s-a reținut că prin exprimarea unor teme și subiecte de ordin politic, specifice procesului legislativ, a manifestat convingeri politice încălcând prin aceasta interdicția prevăzută de articolul 9 alineatul (2) din Legea 303/2004.


Acțiunea disciplinară a Inspecției Judiciare a fost înaintată Secției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.


În articolul publicat în martie 2017, Ciprian Coadă scria: "Așadar, am fost cu toții contemporanii unei decizii 'istorice', prin care Curtea Constituțională, în rezolvarea unui presupus conflict de natură constituțională între puterile statului, a statuat că Ministerul Public nu are competența legală de a desfășura activități de cercetare penală privind legalitatea și oportunitatea unui act normativ adoptat de către legiuitor, ca și când acțiunile procurorilor nu ar fi fost exercitate în baza unor competențe proprii, atribuite prin lege, iar în activitatea de legiferare totul ar fi permis, oricând și oricum".


Ulterior, Curtea Constituțională a României anunța că a sesizat Inspecția Judiciară în cazul judecătorului Ciprian Coadă de la Curtea de Apel Constanța, în urma pozițiilor publice pe care acesta le-a avut în legătură cu modul de soluționare a conflictului juridic dintre Guvern și Ministerul Public.


Comentează știrea

Gigi
14 martie 2018
La recurs ...

Judecatorul a punctat bine ! Adica , a pus punctul acolo unde trebuie ... Oportunitatea unei legi este data de nevoia societatii per ansamblu pentru o mai mare armonie sociala si nu de nevoia penalilor de la PSD-ALDE de a-si salva soriciul mizerabil de climatul umed al bulaului mioritic . Cunoastem cronologia montarii grupului infractional Ciordache-Dragnea-Tariceanu et comp si raman convins ca nemernicii astia trebuie pusi obligatoriu sub acuzare , pentru subminarea statului de drept si a ducerii in derizoriu a ideii de legiferare . Ma bucur ca un judecator vertical a spus-o verde in fata trogloditilor politici . Sunt convins ca va contesta decizia in cauza si ca va castiga . Oricum , a catigat admiratia celor care gandesc alaturi de justitia perena ...

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4559 secunde