Jandarmeria Română, mesaj de ultimă oră pentru participanții la protestul de vineri

179
Jandarmeria Română, mesaj de ultimă oră pentru participanții la protestul de vineri - protesterezist7904220011930700-1533809005.jpg
Șeful Serviciului de comunicare din Jandarmeria Română, Marius Militaru, a îndemnat, joi, participanții la protestul din 10 august să se delimiteze de incitările la violență care au apărut în ultimele zile în spațiul public.

"Recomandăm tuturor să se delimiteze cu fermitate de acest tip de afirmații care nu fac decât să crească riscul radicalizării la adresa forțelor de ordine, cu scopul de a obține o reacție", a spus Militaru, într-o conferință de presă, la sediul Jandarmeriei Române.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a cerut participanților să nu împiedice forțele de ordine să își exercite activitatea, în situația în care aceștia vor interveni în cazul unor violențe.

Marius Militaru a mai spus că instituția pe care o reprezintă este echidistantă politic, rolul său fiind de a furniza cetățenilor un serviciu public.

"Jandarmeria Română, prin statutul său, prin legea sa de funcționare, este o instituție echidistantă politic, nu are legătură cu acest spectru, nu suntem trupe pretoriene în serviciul discreționar al nimănui. Tocmai de aceea, noi suntem în sprijinul cetățeanului și furnizăm un serviciu public", a declarat Militaru în cadrul unei conferințe de presă.

El a adresat un apel celor care vor participa la protestul programat pe 10 august în Piața Victoriei să se comporte pașnic.

"Jandarmeria Română a asigurat întotdeauna protecția participanților care au ales să-și manifeste acest drept în mod pașnic și fără să recurgă la violență. (...) Vom face în continuare acest lucru cu profesionalism, cu moderație și cu respectarea principiului legalității în toate acțiunile pe care le vom desfășura în spațiul public", a mai spus Marius Militaru.

"Nu vom accepta niciun fel de insubordonare civică"

Jandarmeria Română nu va accepta niciun fel de insubordonare civică sau de acțiuni violente care urmăresc destabilizarea socială, a ordinii de drept sau a ordinii constituționale, a completat Marius Militaru.

El a spus că în ultimele zile au fost lansate în spațiul public mesaje și amenințări, îndemnuri explicite la ocuparea instituțiilor publice ale statului.

"Cu astfel de lucruri noi nu ne jucăm și vom lua măsuri. Toți cei care vor lansa astfel de mesaje de instigare vor răspunde și vor avea consecințele prevăzute de lege. Rolul Jandarmeriei nu este acela de a se confrunta, tocmai de aceea recomandăm tuturor să se delimiteze cu fermitate de acest tip de atitudini care nu sunt altceva decât incitări menite să crească riscul radicalizării împotriva forțelor de ordine, cu intenția de a obține o reacție", a mai spus Militaru.

Mesajul principal al Jandarmeriei, a adăugat el, este acela că toată lumea are dreptul să se exprime, dar, așa cum spune Constituția, într-un mod pașnic.

"În aceste zile am văzut cu toții că au apărut o serie de mesaje și afirmații în spațiul public și în mediul virtual, mesaje și îndemnuri explicite la violență, la ură și la intoleranță. Totodată, am văzut și am citit amenințări cu moartea, cu vărsare de sânge la adresa jandarmilor care ar urma să asigure buna desfășurare a protestului. Vreau să vă asigur că autoritățile nu vor tolera astfel de atitudini și nu vor sta impasibile în fața unor astfel de manifestări care sunt în afara cadrului legal", a mai declarat Militaru.

Ovidiu Grosu, cel care s-a autointitulat "adevăratul organizator al protestului diasporei din 10 august" și i-a îndemnat pe protestatari să recurgă la acte de violență împotriva forțelor de ordine, a fost pus sub acuzare miercuri de procurorii DIICOT pentru săvârșirea infracțiunii de instigare publică.

Grosu a fost pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, el având mai multe obligații: să nu folosească sisteme informatice ce au conexiunea de date activă (să nu utilizeze Internetul); să nu depășească limita teritorială a județului de reședință decât cu încuviințarea prealabilă a DIICOT; să nu acorde interviuri; să nu participe la adunări publice; să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Procurorii DIICOT au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Ovidiu Grosu pentru săvârșirea infracțiunii de instigare publică, prev.de art. 332 alin.1 din Legea nr. 535/2004, cu referire la art. 32 alin.1 lit.a) și c) din Legea nr. 535/2004.

Cauza este instrumentată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate - Serviciul de Investigare a Infracțiunilor de Terorism.

sursa: www.romaniatv.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.8176 secunde