€ 4.7204
£ 5.2539
$ 4.2231

Mai multe ştiri online:

Îți taie fața și înjură ca la ușa cortului. Ce-i de făcut cu șoferii care șicanează în trafic

Ştire online publicată Luni, 27 Aprilie 2015. Autor: Andreea ILIESCU
Nu de puține ori, polițiștii se confruntă cu cazuri în care șoferii sună la 112 și acuză că sunt șicanați în trafic, că li s-a tăiat calea, că li s-au pus frâne ostentativ în față, că au fost înjurați sau li s-au arătat semne obscene. Din nefericire, legea nu le permite oamenilor legii să ia măsuri împotriva celor care au astfel de deprinderi. Asta nu înseamnă, însă, că șoferii care fac asemenea gesturi scapă basma curată! 


Polițiștii rutieri constănțeni recunosc faptul că nu prea au ce să le facă șoferilor cu chef de scandal, care șicanează în trafic. Asta pentru că efectiv nu există un cadru legal, iar în astfel de situații este strict cuvântul unui șofer împotriva cuvântului altui șofer. Totuși, spun oamenii legii, în momentul în care șicanezi pe cineva în trafic automat săvârșești și alte abateri și, deci, vei fii tras la răspundere pentru ele. Spre exemplu, în momentul în care tai fața unui conducător auto vei pătrunde pe contrasens, iar pentru acest lucru vei fi sancționat. Cu alte cuvinte, schimbarea direcției de mers prin viraj spre stânga, dacă prin aceasta se încalcă marcajul longitudinal continuu care separă sensurile de circulație se sancționează cu șase puncte de penalizare, adică șoferul vinovat va lua o amendă de 570 lei. Alte obiceiuri proaste ale șoferilor constănțeni sunt legate de nesemnalizare atunci când schimbă direcția de mers, folosesc așa numitele flash-uri la nesfârșit, claxonează la semafor, merg cu proiectoarele aprinse atunci când nu este ceață afară sau aruncă tot felul de gunoaie din mașină, pe stradă. 


Cum probăm faptele 
Că este vorba de lipsă de respect pentru ceilalți participanți la trafic, mârlănie, proastă educație sau doar necunoașterea normelor rutiere, comportamentul multor șoferi la volan lasă de dorit. În ciuda acestor năravuri, oamenii legii spun că nu prea au ce să le facă, în lipsa unor probe concrete. Adică nu este suficient să îi reții numărul de la mașină șoferului care te-a șicanat, atâta timp cât nu ai probe clare împotriva lui. Altfel spus, oricine care are „pică” pe un șofer îi poate lua numărul autoturismului și poate spune orice. Din această cauză, singurele „probe” legale ar fi ca polițistul să fi observat șicana din trafic, iar atunci să îl sancționeze pe loc pe vinovat, sau camerele video, însă acestea trebuie să fie neapărat omologate și certificate. 


„Conducătorii auto care se consideră neîndreptățiți pot veni la Poliție, însă pentru a putea fi aplicată o sancțiune trebuie ca încălcarea regulii de circulație să fie constatată direct de către polițist sau prin intermediul unor mijloace tehnice certificate și omologate. Și camerele video de bord pot constitui probe dacă sunt certificate și omologate”, au precizat oamenii legii. 


Totuși, au existat și situații în care oamenii legii i-au sancționat pe cei care au încălcat regulile de circulație, ba unii șoferi s-au ales și cu dosare penale „datorită” unor filmări video. 


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8716 secunde