Îți cumperi mașină cu motor mare? Acciza "de lux" îți usucă buzunarele!

Joi, 31 Octombrie 2013, 18:41
2128
Constănțenii care deja și-au cumpărat sau intenționează să-și cumpere o mașină puternică, "de afară", trebuie să știe că pentru a-și putea înmatricula în România bijuteria pe patru roți au nevoie de un act în plus. Iar acest lucru nu înseamnă doar timp irosit, ci și mulți bani. Proaspeții proprietari trebuie să achite o taxă mai mult decât consistentă pentru a putea obține un certificat pe care să-l adauge apoi la dosarul ce trebuie depus la Serviciul Permise Auto și Înmatriculări Constanța.

Un euro pe centimetru cub

Această taxă trebuie plătită de toți constănțenii care vor să înmatriculeze în România autoturisme achiziționate din spațiul comunitar, noi sau rulate, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3.000 centimetri cubi. Este vorba despre un euro/centimetru cub. Deși au fost multe discuții pe acest subiect, având în vedere că textul legii lasă loc și de interpretări - nu era clar dacă statul va taxa cu un euro fiecare centimetru cub care depășește pragul de 3.000 sau dacă va taxa toți centimetrii cubi ai motorului - lucrătorii Agenției Județene a Finanțelor Publice Constanța au precizat că este vorba despre taxă pentru toți centimetrii cubi ai motorului. Așadar, cine are o mașină cu un motor de 3.597 centimetri cubi trebuie să achite o acciză de 3.597 euro.

De unde acest "bir"?

De unde a apărut această taxă? Este vorba despre accizele pentru produsele de lux, șase categorii de bunuri care sunt taxate suplimentar de la 1 septembrie, printre care se numără și autoturismele amintite mai sus. Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare utilizate în certificarea plății accizelor în cazul vehiculelor achiziționate intracomunitar, a fost însă publicat în Monitorul Oficial abia în această săptămână.

Două drumuri la Fisc

Așadar, constănțenii care vor să înmatriculeze autoturisme cu o capacitate cilindrică de peste 3.000 de centimetri cubi trebuie să facă cel puțin două drumuri și la Agenția Județeană a Finanțelor Publice, acolo unde achită acciza. Primesc un certificat care atestă achitarea acestei taxe, cu care, mai apoi, se prezintă la serviciul de înmatriculări.

Pentru a obține însă acest certificat, persoana fizică trebuie să depună la organul fiscal la care are domiciliul fiscal o cerere de eliberare a certificatului. Cererea poate fi depusă personal de solicitant, sau printr-un împuternicit. "La cerere contribuabilul va atașa în mod obligatoriu și o copie a documentelor din care rezultă că suma a fost plătită la bugetul de stat", se arată în actul normativ.

După ce Fiscul verifică în baza de date dacă acciza apare ca achitată, abia atunci se eliberează certificatul. "Certificatul se emite în două exemplare, din care un exemplar se comunică contribuabilului, iar al doilea exemplar se arhivează de către organul fiscal competent la dosarul fiscal al contribuabilului", se mai arată în actul normativ.

Certificatul se eliberează în maximum trei zile lucrătoare de la data depunerii cererii. 

Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2727 secunde