Deoarece riscă să se prăbușească

ISC cere Primăriei Constanța să interzică accesul persoanelor pe faleza din dreptul Cazinoului

2277
ISC cere Primăriei Constanța să interzică accesul persoanelor pe faleza din dreptul Cazinoului - 5a788dfc9f5ed9bf0aa7cdd8dfb61b61.jpg

Articole de la același autor

Faleza din dreptul Cazinoului Constanța s-a transformat, în timp, dintr-un loc minunat de promenadă într-un pericol public pentru persoanele care trec pe acolo. Deoarece autoritățile locale au lăsat, la pachet, întreaga zonă de izbeliște (vezi Peninsula, Cazionul și faleza), soarta falezei nu este departe de același deznodământ: prăbușirea.
Încă din luna martie a acestui an, când primele bucăți de faleză s-au prăbușit, Inspectoratul de Stat în Construcții a solicitat SC Confort Urban să îngrădească suprafața distrusă și să restricționeze accesul persoanelor în acea zonă. De asemenea, ISC a cerut Primăriei Constanța să efectueze o expertiză tehnică privind starea falezei, în baza căreia să se ia măsurile necesare pentru reabilitarea ei. "Cu toate că suntem deja în plină vară lucrurile merg nepermis de greu, în sensul că turiștii se plimbă pe faleză, fără ca accesul să le fie restricționat măcar în zona afectată, ca să nu mai spunem că încă nu se pune problema unor lucrări de reparare și consolidare a falezei. Administratorul zonei de promenadă a Cazinoului Constanța, în speță SC Confort Urban abia mi-a transmis rezultatul expertizei pe care am solicitat-o din primăvară. Rezultatul, previzibil de altfel, arată că se impun urgent lucrări de reparații pentru a preveni extinderea zonelor avariate", ne-a declarat Gigi Chiru, șeful Inspectoratului de Stat în Construcții.
Conform expertizei efectuate, lucrările de intervenție presupun refacerea etanșării rosturilor dintre blocurile semifasonate ale placajului exterior al zidului falezei, cu mortar hidrotehnic; refacerea placajului exterior din blocuri semifasonate de piatră calcaroasă; refacerea dalei de beton hidrotehnic simplu de la coronamentul zidului de sprijin și completarea protecției de la baza zidului falezei cu blocuri masive de piatră, stabilopozi.
În ceea ce privește soarta falezei din Eforie Sud, care se prăbușește văzând cu ochii în mare, Gigi Chiru, șeful ISC, a comandat o expertiză Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină "Grigore Antipa". Aceasta urmează să stabilească pro-veniența apei din infiltrațiile apărute în faleza din zona Splendid. Rezultatul expertizei va arăta clar cine se face responsabil de aceste infiltrații și în sar-cina cui revine remedierea situației.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3852 secunde