Înzestrarea armatei române, o notă de plată de zeci de miliarde de euro

700
2
Înzestrarea armatei române, o notă de plată de zeci de miliarde de euro - inzestrarea-1503844001.jpg
Cele mai puternice state din lume s-au înscris într-o cursă acerbă pentru vânzarea de armament către România. Vrem avioanede la americani, elicoptere de la francezi și transportoare blindate de la nemți. O listă care arată bine pe hârtie, care însă vine cu o notă de plată de zeci de miliarde de euro, ce ar trebui achitată în următorii zece ani, arată digi24.ro. La schimb, România oferă teren de antrenament și avantajul poziționării țării noastre, la granița NATO cu Rusia. 


În mai puțin de un an, Statele Unite, Franța, Germania și Olanda par să-și fi împărțit livrările de armament către România. Partenerii de peste Ocean sunt cei care, la o primă vedere, au cele mai mari contracte. Pe listă sunt sisteme de rachete de artilerie HIMARS. Contractul este de aproximativ 1,25 miliarde de dolari. România ar urma să mai comande 36 de avioane de tip F 16, toate second-hand. Aeronavele vor fi cumpărate cel mai probabil de la garda națională americană. Nu în ultimul rând, ne dorim tot de la americani și elicopterul de atac de tip VIPER, produs de cei de la Bell Helicopters. 


Aproape 600 de transportoare pentru care am putea plăti două miliarde de euro ar urma să fie fabricate în România de un consorțiu româno-german. Producția poate începe anul viitor, la Moreni, iar într-o primă fază, forțele terestre vor primi peste 270 de autovehicule militare. 


Vizita președintelui Emmanuel Macron a vizat și aspectul înzestrării Armatei Române. Franța vrea să ne livreze rachete cu rază scurtă de acțiune, dar poate cel mai important lucru pe lista de achiziții a țării noastre - elicoptere multirol fabricate la Ghimbav. Este vorba despre modelul H215M. O condiție au însă francezii. Ca statul român să comande 50 de aparate pentru următorii 10 ani. 


Olanda se așează și ea la masa negocierilor. A fost la un pas să fabrice corvete pentru forțele noastre navale. Am avea nevoie de patru astfel de nave de luptă, iar pentru ele plătim 1,6 miliarde de euro. 


Acestea sunt principalele programe de înzestrare ale armatei române. Cel puțin pe hârtie ele există. Iar toată această tehnică militară trebuie să fie folosită de armată până în 2026, conform planului de înzestrare. 


Comentează știrea

Dan
28 august 2017
Fraieri...

Pai pentru ce credeati ca sunt aia 2% din PIB ? Numai prostii pot sa creada ca, vezi-Doamne, ne ameninta rusii, patagonezii, eschimosii sau martienii - banii aia (si comisioanele aferente, bineinteles!) trebuie sa intre in buzunarele care trebuie - concernele de armament din Occident, politicienii nostri corupti ( apropo, cat si-o baga oare in buzunar marele nostru presedinte care guita din toti rarunchii ca sa aprobe Parlamentul banii pentru Armata ?) si cei care vor intermedia afacerile - si asta in timp ce sanatatea, medicina, protectia sociala sunt la pamant...dar o sa avem arme pe care bineinteles nu o sa le folosim vreodata si care peste cativa ani vor trebui innoite, fiindca vor fi depasite moral (doar nu credeti ca ne vor da ultimul stranut al tehnicii militare - tot rablele si fierul lor vechi vor ajunge la noi) - asa ca Bravos Natiune aruncati banii pe cai-verzi pe pereti si pe urma vaitati-va ca nu sunt bani pentru problemele cu adevarat importante - vai de capul nostru!

NICU
28 august 2017
Fara armata

Propun sa desfiintam armata. Cheltuim bani degeaba,sa desfiintam armata asa cum si alte state nu au armata,decat politie. Avem atat de multi generali de parca comandamentul NATO este la noi.CE ziceti?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3177 secunde