Investiție de peste un milion de euro într-un Complex Corecțional la Valu lui Traian

1831

Articole de la același autor

Deținuții încarcerați în Secția Exterioară Valu lui Traian a Penitenciarului Constanța – Poarta Albă vor avea condiții europene de cazare și un spațiu nou-nouț pentru recreere și pentru exersarea abilităților pentru reintegrarea socială. Peste 1,2 milioane de euro vor fi cheltuite, în următorii doi ani, pentru construirea a două noi pavilioane la Valea Seacă.

Condițiile de detenție din penitenciarele din țara noastră nu sunt corespunzătoare. O spun autoritățile române și, mai ales, o spun forurile europene. Drept consecință, în perioada 2017 – 2018, peste 14.000 de deținuți au fost eliberați din pușcării înainte de vreme, în baza Legii recursului compensatoriu, pe motivația că „au îndurat” condiții inumane de cazare. Pentru ca situația să nu se repete, autoritățile au decis luarea de măsuri: construirea de noi pavilioane de detenție și reabilitarea celor deja existente. De această inițiativă urmează să beneficieze și Penitenciarul Constanța – Poarta Albă. În 2018, planurile anunțate de mai marii Ministerului Justiției erau ca la Poarta Albă să fie construite noi pavilioane, cu aproximativ 400 de locuri de cazare. Deocamdată, au intrat în linie dreaptă spre construire planurile pentru realizarea a 80 de noi locuri de cazare, în cadrul Secției Exterioare Valu lui Traian.

„Consiliul Tehnico-Economic al Administrației Naționale a Penitenciarelor a avizat Studiul de fezabilitate privind obiectivul de investiții «Complex Corecțional – Penitenciar Constanța – Poarta Albă, Secția exterioară Valu lui Traian», studiu realizat de proiectantul general SC KAT Concept Design SRL. Obiectivul de investiții presupune construirea unui pavilion nou cu 80 de locuri de cazare pentru deținuți și un pavilion multifuncțional ce va deservi activităților Serviciului de Probațiune Constanța. Lucrările de construcție, ce vor îmbunătăți atât infrastructura, cât și capacitatea instituțională ale sistemelor penitenciar și de probațiune, sunt estimate la o valoare totală de 1.224.792,35 euro și vor fi derulate pe o perioadă de 24 luni”, au transmis reprezentanții Penitenciarului Poarta Albă.





În prezent, condițiile de cazare „nu corespund standardelor”

Concret, proiectul finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014 – 2021 își propune să ducă la construirea a două noi pavilioane: unul cu spații de cazare moderne, la condiții impuse de standardele europene, iar unul cu spații pentru desfășurarea de activități care să încurajeze reintegrarea socială, inclusiv grădinărit, activități sportive, activități de studiu etc. 


În prezent, în Secția Exterioară Valu lui Traian sunt 48 de imobile, construite în 1952, care au fost supuse unor lucrări de reparații capitale în 2001, la puțin timp după înființarea secției. Reamintim că structura a fost înființată în 1998, prin preluarea imobilelor și a terenului de la Unitatea Militară 02311. Secția exterioară are, în prezent, 25 de camere de deținere, organizate în șapte secții, un teren de sport, spații destinate activităților de reintegrare socială, bloc alimentar, spălătorie, cabinet medical, spații administrative. Două dintre cele șapte secții de deținere au fost distruse în urma unor incendii.



„Starea clădirilor aflate în folosință este relativ bună, însă nu corespund O.M.J. nr. 2772/C/2017- pentru aprobarea Normelor minime obligatorii privind condițiile de cazare a persoanelor private de libertate. În anul 2015 s-a finalizat execuția curților de plimbare, în prezent unitatea având în derulare următoarele obiective de investiții: sistem control acces; sistem de supraveghere electronică; racordarea la rețeaua de gaze naturale, audit energetic”, au arătat reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4052 secunde