Intersecție periculoasă în județul Constanța. Localnicii vor un sens giratoriu, primarii o șosea!

1639
Intersecție periculoasă în județul Constanța. Localnicii vor un sens giratoriu, primarii o șosea! - fondsensgiratoriulumina2-1571169804.jpg

Articole de la același autor

Săptămânal, în intersecția dintre DN 22 cu DJ 226 - intrarea în comuna Lumina, dinspre Ovidiu - au loc două, trei accidente. Este o zonă periculoasă, atrag atenția localnicii, și este nevoie de un sens giratoriu. Pentru a convinge autoritățile să urgenteze demersurile, oamenii sunt deciși să facă un protest, duminică, 20 octombrie. Sensul giratoriu este necesar, dar mai bună ar fi finalizarea șoselei care să facă legătura între Năvodari și zona Celsi. 


De ani buni, oamenii reclamă necesitatea unui sens giratoriu la intrarea în comuna Lumina, dinspre DN 22. Mai exact, la intersecția dintre DN 22 și DJ 226. În zonă sunt ambuteiaje în mod frecvent și, la fel de des, au loc incidente rutiere, după cum ne-a precizat inclusiv primarul comunei Lumina, Ioan Roman. 


Discuții între autorități, respectiv între Primăria Lumina, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Regia Județeană de Drumuri și Poduri Constanța, cu privire la realizarea acestui sens giratoriu au fost demarate încă din 2017. Dar demersurile înaintează lent. Cel mai recent, în luna august, au fost discuții pe marginea semnării unui protocol între autorități, urmând ca CNAIR să realizeze sensul giratoriu, iar Primăria Lumina să cedeze terenul necesar. 


"Drumurile Naționale ne-au solicitat să trimite niște documente, pentru a face un parteneriat. Noi trebuit să cedăm o suprafață de teren, dar trebuie realizată proiectarea, pentru a ști concret despre ce suprafață este vorba. În august, au fost discuții pentru a semna protocolul. Dar toate aceste proceduri necesită timp", a afirmat primarul Ioan Roman, pentru "Cuget Liber". 


O soluție temporară, pe perioada verii, a fost existența unui polițist în intersecția respectivă, mai ales la orele de vârf. Măsura a fost luată mai ales ținând cont de faptul că "săptămânal au loc câte două - trei accidente, câteodată și în fiecare zi", după cum a arătat primarul. Dar măsura aceasta nu poate fi la nesfârșit. 


Un proiect care își așteaptă finalizarea 
Pe de altă parte, primarul comunei Lumina afirmă că, pe lângă realizarea unui sens giratoriu, mai utilă ar fi finalizarea șoselei de legătură între Năvodari și intersecția Celsi. Proiectul a fost demarat în urmă cu patru ani, dar nu a fost dus la bun sfârșit. 
"Oricând ne-am grăbi noi, durează. Oamenii au făcut tabele cu semnături, am transmis și către minister, și către Instituția Prefectului. La rândul meu, am purtat discuții cu Prefectura, cu CNAIR, pentru realizarea sensului giratoriu. Dar, în opinia mea, sensul giratoriu nu va rezolva toate problemele din zonă. Eu văd soluția în drumul început de Năvodari, care a fost realizat până la Lumina. Trebuie să iasă la Celsi. Da, facem sensul giratoriu, nu vor mai fi accidente, dar tot vor fi ambuteiaje. Toate drumurile din comună, paralele cu drumul județean, sunt aglomerate. Vii dinspre Năvodari, pe două benzi, intri pe strada Tulcei, pe o bandă, și un polițist dacă ar sta în permanență acolo, nu ar avea cum să fluidizeze traficul. Nu este o situație plăcută. 


Dacă s-ar finaliza această șosea, nu vor mai fi probleme, nu doar în Lumina, ci și cu turiștii care ies din autostradă, traversează canalul și vor să meargă spre Năvodari, spre Mamaia. Dacă s-ar putea face un proiect, poate cu Consiliul Județean Constanța, pentru realizarea acestei șosele, ar fi foarte bine", a afirmat primarul Ioan Roman. 


"Drumul Năvodari - Ovidiu este necesar, dar trebuie căutate soluții legale" 
Șoseaua la care face referire primarul Ioan Roman urma să facă legătura între Năvodari - Lumina - Ovidiu. Proiectul ar fi trebuit încheiat în decembrie 2015 și era realizat, la data respectivă, din fonduri europene. Investiția se ridica la peste 8,5 milioane de euro, pentru realizarea a 10,2 kilometri de șosea. Dar firma care a câștigat licitația a dat faliment, lucrările au fost întrerupte, iar banii europeni pierduți. 


În aceste condiții, Primăria Năvodari a mai avut fonduri și cadru legal pentru a realiza doar porțiunea de drum care leagă orașul de Lumina, care în prezent a fost reabilitată, având două benzi pe sens. Mai departe, însă, până în intersecția din zona Celsi, este nevoie de alte soluții, a afirmat, pentru "Cuget Liber", primarul Florin Chelaru. 


"Drumul de la Năvodari până la Lumina a fost făcut de orașul Năvodari, pentru că, în primul rând, aveam proprietatea drumului. Mai departe nu mai putem să facem noi. Pentru acest proiect, care ar fi extrem de util, ar trebui o altă axă prioritară sau poate împreună cu Consiliul Județean Constanța. Proiectul a fost demarat într-un anumit moment, iar cofinanțările erau plătite de UAT-uri, fondurile veneau de la Uniunea Europeană. Proiectul nu a mai putut fi finalizat, banii europeni nu au mai fost luați, rămânând ca banii să fie plătiți de UAT-uri. Dar este foarte complicat pentru primării, din punct de vedere financiar. Singurele soluții rămân ori o altă axă, prin care să accesăm fonduri europene, ori prin Consiliul Județean. Timpul va rezolva această situație, dar mi-e greu să cred că se va face în scurt timp. 


Pentru Năvodari, ar fi foarte util. Ar însemna fluidizarea excelentă către stațiunea Mamaia, pentru turiștii care aleg ca destinație de vară stațiunea noastră. Atât timp cât la Lumina se strangulează traficul, este posibil să mai pierdem din turiști. Ideea realizării acestui drum este foarte bună, eu nu am abandonat-o, dar trebuie să căutăm o soluție din punct de vedere legal", a afirmat primarul Florin Chelaru. 


XXX 
Menționăm că persoane din comuna Lumina au luat inițiativa organizării unui protest, duminică, 20 octombrie, între orele 14.00 - 14.30, prin care solicită urgentarea demersurilor pentru construirea sensului giratoriu. În prezent, proiectul se află la stadiul de proiectare. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8119 secunde