X
X
Mai multe ştiri online:

Infractori, pe burtă! "Mascații" intervin în câteva secunde

Ştire online publicată Marţi, 10 Februarie 2015. Autor: Andreea ILIESCU
Procedura lor de intervenție și de pătrundere în locuințe este "împrumutată" de la celebrul FBI. Tacticile lor au în spate zeci de ani de experiență și analize, astfel încât "mascații" constănțeni știu ce fac. Iar misiunile realizate cu succes le confirmă notorietatea. 


CITEȘTE ȘI Ce secrete se ascund sub uniformele "mascaților"


Trupele de intervenție ale Serviciului Acțiuni Speciale (SAS) Constanța intervin, atunci când este cazul, în doi timpi și trei mișcări. Asta pentru a nu le lăsa timp de reacție răufăcătorilor. Toată intervenția durează până într-un minut - o spun chiar "mascații", iar modul de pătrundere este asemănător celui pe care îl vedem în filmele polițiste. 


"Sunt mai multe tipuri de pătrundere într-o locuință/imobil. Când avem de-a face cu persoane periculoase, pătrundem dinamic, uneori forțând căile de acces, folosind instrumente, astfel încât să nu le dăm po-sibilitatea celor dinăuntru să reacționeze. Asta înseamnă un risc zero pentru polițiști și risc minim pentru ei. Dacă ar avea timp să reacționeze, unii ar face-o, iar atunci mijloacele folosite nu ar mai fi doar imobilizarea, ci s-ar putea ajunge chiar la folosirea armelor din dotare, cu consecințele care decurg de aici. Durează până într-un minut să se intre în locuință, să se verifice și să se imobilizeze per-soanele, așadar misiunea în sine du- rează foarte puțin, după care se instalează o stare de calm, în care începem să ana-lizăm ceea ce s-a întâmplat, cum a decurs misiunea", precizează comisarul șef Tudorel Dogaru, șeful Serviciului Acțiuni Speciale (SAS) Constanța. 


Infractori puși la pământ 
Pentru că există riscul ca infractorii să riposteze, polițiștii SAS trebuie să fie extrem de vigilenți și trebuie să-i rețină în scurt timp. Imobilizarea este o procedură standard, care îi ajută pe "mascați". 


"Există mai multe principii. Acțiunile noastre sunt guvernate de lege. Propor-ționalitatea și gradualitatea folosirii mijloacelor din dotare presupune ca forma noastră de reacție să fie adaptată în permanență la reacția celuilalt/celorlalți, adică dacă cineva atacă cu un cuțit, eu nu voi trage cu pistolul, ci trebuie să mă adaptez, astfel încât să reușesc să-l imobilizez, vătămându-l cât mai puțin, iar eu să nu pățesc nimic. Decentralizarea (proiectarea la pământ) este o metodă la care apelăm", explică șeful "mascaților" din Constanța. 


Știu "mascații" unde merg la intervenție? 
Răspunsul este nu. Șeful mascaților constănțeni spune că, de cele mai multe ori, nu cunosc nimic despre locația în care urmează să descindă. Solicitantul este dator să comunice informațiile care sunt relevante pentru misiune, adică ce tip de locuință este, câte camere are, cum este compartimentată. Ei știu numai ce tip de locuință este cea în care vor pătrunde, dar și la ce fel de persoane se pot aștepta să găsească înăuntru. Toate aceste informații le sunt furnizate cu puțin timp înainte de a acționa. 


"Nu polițiștii SAS greșesc adresa, pentru că nu au cum. Nouă ni se indică adresa. Oamenii, într-adevăr, au această idee, că este vina noastră, pentru că noi suntem primii care intrăm într-o locuință. În foarte multe situații, noi nu știm adresa unde ne deplasăm. Noi știm anumite date de interes operativ, care ne sunt necesare pentru a stabili numărul de oameni, dotarea lor, modul în care se pătrunde. Noi avem încredere deplină în informațiile care ne sunt furnizate, și chiar așa și trebuie să fie", conchide comisarul șef Dogaru.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.3956 secunde