Informația zilei din dosarul Tel Drum. Decizie luată de Tribunalul București

261
Informația zilei din dosarul Tel Drum. Decizie luată de Tribunalul București - ptu4mczoyxnopwm0y2nhywmwmgfiotmz-1547214400.jpg

Articole recomandate

Tribunalul București a dispus, vineri, începerea judecării pe fond în dosarul în care compania Tel Drum și oamenii de afaceri Petre Pitiș și Mircea Vișan - reprezentanți ai firmei - au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru fraude cu fonduri europene.


"Constată legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriu, a administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecății cauzei privind pe inculpații Pitiș Petre, Neda Florea, Vișan Mircea, SC Tel Drum SA, Ion Florian, SC WFA Impex SRL. Cu drept de contestație în 3 zile de la comunicare", se arată în decizia tribunalului.

SC Tel Drum SA, Petre Pitiș și Mircea Vișan, ca reprezentanți ai companiei, au fost trimiși în judecată în decembrie 2017 pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave.

În același dosar au fost trimiși în judecată și SC WFA Impex SRL, persoană juridică, dar și Ion Florian, reprezentant al WFA Impex SRL, și Neda Florea, reprezentant al Tel Drum SA.

La DNA se află în anchetă o altă parte a dosarului "Tel Drum", în care președintele PSD, Liviu Dragnea, este cercetat pentru constituire de grup infracțional, abuz în serviciu și infracțiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte săvârșite în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman.

Potrivit DNA, în anul 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de Tel Drum în cadrul programului "Creșterea Competitivității Economice", finanțat din fonduri europene. În cadrul proiectului, Tel Drum SA urma să achiziționeze o 'stație mobilă de mixturi asfaltice pentru creșterea competitivității economice a SC Tel Drum SA'. Proiectul trebuia implementat până la data de 31 decembrie 2015.

Pe 2 septembrie 2015, Tel Drum SA a publicat pe site-ul www.fonduri-ue.ro anunțul de achiziție de bunuri (stația mobilă), iar în urma derulării etapelor din procedura de atribuire a contractului de furnizare bunuri a fost declarată câștigătoare firma WFA Impex SRL, iar după depunerea cererii de rambursare în luna februarie 2016 beneficiarul Tel Drum SA a primit în cadrul proiectului suma nerambursabilă de 4.849.375 lei, sumă apropiată de valoarea maximă eligibilă, din care majoritatea, respectiv 4.170.462 lei, provenind din fonduri europene.

Procurorii susțin că reprezentanții Tel Drum - Mircea Vișan, Petre Pitiș și Neda Florea - și reprezentantul WFA Impex SRL - Ion Florian au încălcat, pe de o parte, regulile privind derularea procedurii de atribuire a contractului de furnizare și, pe de altă parte, au întocmit documente care atestau fapte și împrejurări nereale (documente utilizate ulterior în obținerea fondurilor nerambursabile), în sensul că au simulat procedura de atribuire, reprezentanții Tel Drum SA fiind în realitate cei care au negociat prețul și condițiile achiziției utilajului de la firma furnizoare, în timp ce WFA Impex SRL a fost doar un interpus scriptic în procedură (această societate nu avea nici experiența și nici capacitatea de a furniza utilajul), iar pe de altă parte au dat firmei WFA Impex SRL informațiile privind derularea proiectului, condițiile de participare și documentația tehnică înainte de publicarea anunțului de cerere de oferte, prin aceasta eliminând caracterul concurențial al procedurii de atribuire și au întocmit și au depus declarații privind lipsa conflictului de interese între reprezentanții beneficiarului și ofertant deși WFA Impex SRL era într-o situație de afiliere cu Tel Drum SA, iar între Petre Pitiș, Neda Florea și Ion Florian era atât o relație profesională cât și una personală, WFA Impex SRL funcționând ca o societate satelit pentru Tel Drum SA.

Mai mult, arată DNA, aceștia ar fi mărit în mod nejustificat valoarea devizului general depus de WFA Impex SRL, Tel Drum SA fiind de acord să achite suma de 200.000 lei fără TVA pentru amenajarea terenului deși terenul era deja amenajat și cimentat, suma de 560.000 lei pentru asistență pentru montaj (deși acesta se făcea sub îndrumarea furnizorului principal și cu muncitorii de la Tel Drum SA) și suma de 871.840 lei pentru cheltuieli diverse și neprevăzute; ar fi întocmit procesele verbale cu privire la derularea procedurii de atribuire și nota justificativă de atribuire cunoscând că procesul de atribuire este simulat și că în cauză există un conflict de interese care ar fi dus la eliminarea ofertantului WFA Impex SRL din procedura de achiziție (procesele verbale respective au fost utilizate ca documente justificative pentru cererea de rambursare) și ar fi întocmit procesele verbale de predare-primire, recepție și punere în funcțiune, consemnând aspecte nereale în cuprinsul acestora, deși la momentul întocmirii documentelor utilajul nu era complet montat și nici nu era pus în funcțiune (procesele verbale au fost utilizate ca documente justificative pentru cererea de rambursare), scrie digi24.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4925 secunde