"Îndemânatic da, teribilist nu!". Tinerii posesori de permis auto, îndemnați să își arate priceperea pe șosea și nu pofta de viteză

839

Articole de la același autor

Tinerii încă se numără, din păcate, printre șoferii care provoacă dintre cele mai multe accidente pe șoselele Constanței și ale României. Din lipsă de experiență, dar și din dorința de a-și testa puterile atât ale lor, cât și ale mașinii pe care o conduc, mulți ajung să fie autorii unor tragedii rutiere.




Plecând de la această situație, conducerea Liceului Tehnologic "Dimitrie Leonida" din Constanța a demarat, de câțiva ani încoace, o amplă campanie de conștientizare a tinerilor asupra acestor tentații și pericole. Este vorba despre proiectul educațional "Civilizația șoselei", în cadrul căruia elevi din mai multe orașe ale țării se reunesc, anual, la Constanța la un concurs atât de teorie rutieră, cât și de practică. Ediția de anul acesta, a șaptea la număr, a avut un număr record de participanți, semn că tinerii încep să înțeleagă importanța deprinderii acestor cunoștințe.
"Proiectul propune o metodă alternativă de educare a tinerilor, printr-o formă plăcută de petrecere a timpului liber. Prin activitățile sale, proiectul stimulează exersarea abilităților de conducător auto, dezinvoltura în trafic, inovația și spiritul de competiție, oferind elevilor de liceu atât șansa de a-și împărtăși experiențele, cât și cea de a deveni modele pentru cei de aceeași vârstă", explică prof. Violeta Stanciu, unul dintre coordonatorii proiectului. 


Concurs de pricepere, la poligon
Anul acesta au intrat în concurs elevi din Constanța, Călărași, Urziceni, București și chiar și din Chișinău. "Noi încercăm să-i disciplinăm în trafic și să-i facem să înțeleagă că nu e bine să fii teribilist. De altfel și concursul se numește «Îndemânatic da, Teribilist nu». Acesta se desfășoară pe două secțiuni: concurs de îndemânare la conducerea autovehiculelor în poligon și verificarea cunoștințelor teoretice prin rezolvarea unui chestionar. La aceste activități se adaugă concursul de montat/demontat piese «Micii ucenici la datorie», concursul de afișe «Șoseaua, un loc mai sigur pentru toți» și concursul de machete «Automobilul viitorului», ce stimulează creativitatea prin activitățile transdisciplinare propuse și vizează utilizarea strategiilor didactice interactive care să complimenteze și să diversifice efectul acțiunilor specifice domeniului tehnic", declară prof. Violeta Drăgan.


Interesant este că anul acesta, în premieră, printre concurenți s-au înscris și patru fete, trei eleve de la Colegiul Comercial "Carol I" și o elevă de la Liceul Tehnologic Cogealac. Secțiunea de îndemânare se derulează în parteneriat cu Poliția Rutieră, pe un traseu prestabilit, unde tinerii șoferi își arată priceperea la trecerea printre jaloane, la parcarea autovehiculului cu fața, cu spatele și lateral. La final, participanții au primit premii și diplome, în funcție de punctajul obținut.
Iar, pentru anul viitor, organizatorii promit introducerea unei noi secțiuni în cadrul competiției, destinată motocicliștilor. "Avem deja elevi cu permis pentru conducerea motocicletei și care sunt foarte interesați de concurs", adaugă prof. Violeta Stanciu. 






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6721 secunde