Inculpații scapă de arest dacă s-a intervenit în sistemul de repartizare a dosarului - Proiect

136
Inculpații scapă de arest dacă s-a intervenit în sistemul de repartizare a dosarului - Proiect - condamnat-1452528477.jpg

Articole recomandate

Neregulile în repartizarea aleatorie a dosarelor pe complete de judecată vor determina nulitatea hotărârii pronunțate de instanță, potrivit unui proiect legislativ depus, la finalul anului trecut, de senatorul PSD Ovidiu Donțu.


Printr-o inițiativă legislativă înregistrată la Camera Deputaților pe 21 decembrie 2015, senatorul social-democrat propune modificarea Legii privind organizarea judiciară (nr. 304/2004), dar și a Codului de procedură civilă și Codului de procedură penală, în sensul stabilirii unei sancțiuni pentru nerespectarea principiului repartizării aleatorii a dosarelor, cu folosirea sistemului informatizat.

Concret, senatorul PSD ar dori ca decizia pronunțată de un complet "care nu a fost învestit cu respectarea dispozițiilor legale privind distribuirea aleatorie a dosarului" să fie lovită de nulitate. De asemenea, judecătorul care nu poate participa la judecată "din motive obiective, temeinic motivate și care nu puteau fi prevăzute" va putea fi înlocuit cu unul din judecătorii de permanență din ziua respectivă, și acesta desemnat prin repartizare aleatorie.

Senatorul PSD Ovidiu Donțu a fost anul trecut, alături de senatorii Ioan Chelaru (PSD) și Cristiana Anghel (PC), autor al amendamentului potrivit căruia măsurile preventive (reținere, control judiciar, arest la domiciliu sau arestare preventivă) să poată fi dispuse doar dacă rezultă din probe "indicii temeinice" că persoana respectivă a săvârșit o infracțiune. Proiectul de lege care conține amendamentul menționat se află încă în Parlament, pe agenda Comisiei juridice a Camerei Deputaților, scrie digi24.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 10 Octombrie 2014
Stire din Cetățenești : Cum se cere indemnizația copilului
Sâmbătă, 31 Mai 2014
Stire din Cetățenești : Cum se face un schimb de terenuri
Pagina a fost generata in 0.4526 secunde