INCREDIBIL / Cum a devenit caz umanitar un interlop

3067
2
INCREDIBIL / Cum a devenit caz umanitar un interlop - fondprotectiacopilului-1323982108.jpg

Articole de la același autor

Venitul nu este criteriul principal în funcție de care sunt acordate ajutoarele umanitare. Potrivit reprezentanților Protecției Copilului Constanța, se ține cont de gravitatea problemei medicale și de șansele de recuperare estimate de specialiști.

Precizările vin să explice împrejurările prin care un mangaliot, în prezent arestat pentru scandaluri, a primit, anul trecut, 26.000 de euro pentru tratament în străinătate.
Tânărul Alberto Mustafa (fiul lui Mustafa Raim, despre care se spune că ar fi capul unei grupări ai cărei membri sunt cercetați în mai multe dosare penale, suspectat de evaziune fiscală, cămătărie și alte fărădelegi), în vârstă de 20 de ani, se află, în prezent, în arestul Poliției Constanța. După cum arătam în edițiile anterioare ale "Cuget Liber", mangaliotul a primit, în 2010, de la Consiliul Județean Constanța, 26.000 de euro pentru a urma un tratament pentru cancer rinofaringian în clinica Anadolu, din Turcia.
Întrucât se ridică semne de întrebare cu privire la criteriile în funcție de care a fost selectat dosarul său pentru a primi ajutorul umanitar (în condițiile în care sunt numeroși nevoiași în județ, iar familia Raim deține, după cum rezultă și din ancheta socială, o vilă impozantă cu zece camere), i-am contactat pe reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța, instituția responsabilă de realizarea anchetelor sociale în baza cărora sunt acordate ajutoarele umanitare. Potrivit acestora, venitul nu este principalul criteriu.

Criteriul medical este cel mai important
"Fiecare caz este tratat individual și se ține cont de numeroase criterii. Se ține cont de venit, dar acesta nu este criteriul principal. În primul rând, sunt avute în vedere gravitatea problemei medicale și șansele de recuperare. Sunt anexate toate documentele medicale și, dacă avem nelămuriri, îi contactăm personal pe specialiști, indiferent dacă sunt din țară sau de peste hotare. Apoi, este avut în vedere dacă există posibilitatea utilizării formularului E112, prin care statul suportă o parte din cheltuieli și, bineînțeles, dacă poate susține tratamentul sau intervenția chirurgicală pe propria cheltuială", ne-a declarat Roxana Onea, purtător de cuvânt DGASPC.

"Era un sportiv care avea girul Primăriei Mangalia"
Referitor la ajutorul umanitar acordat mangaliotului Alberto Mustafa, reprezentantul Protecției Copilului a afirmat: "Solicitarea a fost adresată Consiliului Județean de copil, care descria istoricul medical bulversant. A suferit prima operație la 5 ani, apoi altele la 9 ani, la 12 ani, iar la 16 ani a suferit o intervenție pentru polipi și s-a instalat hipoacuzia pe partea dreaptă. La 19 ani, în martie 2010, este diagnosticat cu tumoare rinofa-ringiană și este supus unei operații la București. În cererea inițială, nu este menționată nicio sumă. Pe 16.06.2010, când colegii mei au mers în anchetă socială la domiciliul din Mangalia, tatăl său a dat o declarație scrisă de mână în care precizează că pentru tratamentul fiului său au nevoie de 50.000 de euro. S-a analizat însă și au fost acordați 23.000 de euro pentru tratament și 3.000 pentru cazare".
Purtătorul de cuvânt al instituției constănțene a continuat: "La data respectivă, toate documentele indicau că tânărul este un sportiv premiat - a atașat zeci de diplome primite la competițiile de karate, începând din 1999 până în 2009 -, care frecventa școala. De asemenea, documentele medicale aduse de la clinica Anadolu arătau că avea șanse de recuperare de 85%. Drept dovadă că s-a și recuperat. În plus, avea și girul Primăriei Mangalia, care urma să-i acorde o sumă de bani drept ajutor. Este drept că, în momentul desfășurării anchetei, asistenții so-ciali au notat că familia deținea o casă cu zece camere. Dar, la fel, actele dovedeau că mama nu avea niciun venit, iar tatăl doar un salariu de 500 de lei. În aceste condiții, ce puteam să le spunem, să-și vândă casa? Era nevoie de bani în cel mai scurt timp, iar această măsură nu garantează obținerea lor în timpul necesar. Avem cazuri în care părinții și-au pus în vânzare apartamentele sau tere-nurile pe care le au și până în prezent tot nu au reușit să le înstrăineze".
În plus, a mai precizat reprezentantul DGASPC, la întoarcerea din Turcia, familia Raim a prezentat facturi și acte justificative pentru suma de bani primită.

Contactarea Poliției, pe viitor?
Cât privește diferența de bani față de alte cazuri, purtătorul de cuvânt a subliniat că sunt acordate sume mai mari în cazurile în care terapia nu poate fi decontată sau acoperită în întregime de formularul E 112.
Pe de altă parte, se pare că, în prezent, angajații Protecției Copilului caută soluții pentru o verificare și mai riguroasă a cazurilor, luându-se în calcul inclusiv contactarea pe viitor a unităților de poliție locale, cu privire la situația judiciară a beneficiarilor, în condițiile permise de lege.



Comentează știrea

acum vedem clar cine ne conduce
16 decembrie 2011
jeguri ordinare

vai de mama noastra cu asemenea nenoriciti la conducere!

2. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4507 secunde