Încep controalele! "Tema" instituțiilor de stat: să se facă triaj la ușă și să se poarte măști

2221
Încep controalele!

Articole de la același autor

Instituțiile statului încep controalele cu privire la măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului care trebuie luate în timpul stării de alertă. Potrivit șefilor instituțiilor din Constanța, se verifică dacă sunt purtate măștile de protecție, dacă există dozatoare cu dezinfectant, dar și dacă se face triajul epidemiologic la intrare sau dacă programul angajaților a fost decalat. Inițial, cei care nu respectă aceste dispoziții vor primi avertisment. Dar numai prima dată, ulterior amenzile vor fi usturătoare!

Încă de la începutul acestei săptămâni, de la intrarea în vigoare a Legii 55/15.05.2020, privind măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 din timpul stării de alertă, autoritățile statului au ținut ședințe peste ședințe pentru a pune la punct cum se vor desfășura controalele pe această linie. Pentru că legislația prevede ca pe ceea ce înseamnă verificarea modului în care sunt aplicate măsurile de prevenție și de limitare a răspândirii SARS-CoV-2 să aibă atribuții mai multe instituții.

La nivelul județului Constanța, este vorba despre Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Dobrogea", Inspectoratul Județean de Poliție Constanța, Inspectoratul Județean de Jandarmi și Gruparea Mobilă de Jandarmi "Tomis", Inspectoratul Teritorial de Muncă și Direcția de Sănătate Publică.

Iar în zilele următoare, pe lângă atribuțiile obișnuite, angajații instituțiilor enumerate vor verifica și dacă unitățile cărora le trec pragul au luat măsuri precum: așezarea angajaților la distanță, purtarea de măști în spațiile închise, realizarea triajului epidemiologic la intrările în unitate etc. Potrivit surselor noastre, într-o primă etapă, cei verificați vor fi doar avertizați. Acestea sunt dispozițiile de la centru, să nu se sară imediat cu sancțiuni pecuniare, mai ales că mulți dintre agenții economici abia au redeschis și încearcă să se repună pe picioare. Dar, la a doua vizită, sancțiunile vor fi drastice dacă măsurile nu sunt implementate.

"Se dau amenzi dacă nu se face triajul la intrare!"

Inspectorii de muncă se numără printre funcționarii statului cu un rol semnificativ în urmărirea modului în care unitățile de stat și private respectă măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului. Aceștia vor verifica atât respectarea măsurii de suspendare temporară a activității, acolo unde este cazul, dar și de respectarea a modificărilor necesare programului de lucru.

"De miercuri, 20 mai, am transmis primele plicuri și primele emailuri informative către societățile cu peste 50 de salariați activi. Indicația pentru aceste societăți este să fie decalat programul angajaților, să fie împărțiți oamenii în două echipe, să vină la ore diferite. Am transmis 150 de plicuri, sunt peste 500 de societăți și le vom explica tuturor care sunt măsurile pe care trebuie să le adopte", a afirmat Eugen Bola, inspector șef ITM, pentru "Cuget Liber".

De săptămâna viitoare, inspectorii de muncă ies pe teren, în verificări.

"Se va atrage atenția asupra necesității de a avea mănuși, măști, dozatoare cu substanțe dezinfectante. Toate acestea apar ca un fel de check list în actul de control. Se vor face verificări și cu privire la triajul epidemiologic, la existența procedurii de măsurare a temperaturii și la purtarea măștilor în spațiile închise. Iar dacă nu se îndeplinesc aceste măsuri, da, se vor aplica amenzi!", a subliniat Eugen Bola.

Controale în cabinetele stomatologilor și saloanele de înfrumusețare

Totodată, specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța vor face verificări la unitățile sanitare, la saloanele de înfrumusețare și la unitățile alimentare de tip delivery.

"Pe lângă alte aspecte, se vor face verificări și cu privire la respectarea prevederilor privind măsurile luate în timpul pandemiei de Covid-19. De exemplu, în cazul saloanelor de înfrumusețare se desfășoară în această perioadă și verificările în vederea certificării de conformitate, astfel că se va constata și dacă au fost implementate măsurile dispuse.

De asemenea, vor fi realizate controale în unitățile sanitare de stat și private, în ambulatorii și în cabinetele stomatologice", a declarat Cristina Schipor, director executiv DSP Constanța.

Reamintim că, potrivit Legii 55/2020, dacă în cazul persoanelor fizice amenzile sunt în general cuprinse între 500 și 2.500 de lei, în cazul persoanelor juridice sancțiunile pot să ajungă până la 15.000 de lei. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5656 secunde