Iluzionism sau iluzii optice de la Mazăre?

"În Constanța și Mamaia, spațiul verde nu e ceea ce pare"

4883

Articole de la același autor

Așa cum a sesizat și ministrul Turismului Elena Udrea, așa cum observă fiecare constănțean și turist în parte, Mamaia s-a transformat dintr-o stațiune turistică într-un cartier supraaglomerat și prăfuit al orașului.
Sute de construcții uriașe, blocuri de locuințe, hoteluri sau pensiuni, au răsărit pe fiecare petic de iarbă, ascunzând lacul și marea sub balcoanele coloșilor din beton.

Administrația locală a dirijat, coordonat și ordonat masacrarea fiecărui fir de iarbă, în folosul clientelei și magnaților, care îmbracă în ciment tot ceea ce a însemnat spațiul verde.
Puținele oaze de verdeață care mai există în stațiunea Mamaia nu mai au nici ele zile multe, sub amenințarea lamelor de buldozer. Vineri, un utilaj de la Primăria Constanța făcea prăpăd pe un petic de spațiu verde, de câteva sute de metri pătrați, lângă cinematograful Albatros, din centrul stațiunii. Zeci de copaci fuseseră scoși din rădăcină, tăiați și transportați, în timp ce buldozerul răscolea pământul după rădăcini, punând cruce astfel unui alt spațiu verde din Mamaia.
Șoferul utilajului ne-a declarat scurt că este angajat al Primăriei Constanța și că în locul spațiului verde se va construi o toaletă publică.
Ne îndoim că pe ditamai suprafața se va ridica un WC, însă nu putem decât să îl credem pe cuvânt pe individul respectiv din moment ce la fața locului nu era montată nicio plăcuță privind scopul lucrărilor sau executantul.

Masacrarea spațiilor verzi în stațiunea Mamaia
În legătură cu situația de față, reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Constanța ne-au declarat că nu știu de nicio astfel de lucrare pe spațiul verde și că ei nu au emis niciun aviz privind lucrarea respectivă.
Nici Garda de Mediu nu știa de masacrarea spațiului verde respectiv, însă, comisarul șef Vasile Petro ne-a lămurit că în Constanța, "ceea ce arată a spațiu verde nu e de fapt spațiu verde". "La noi este o situație mai atipică. Nu de fiecare dată când vedem iarbă și copaci înseamnă că e spațiu verde. Putem avea surpriza că acel spațiu figurează în certificatul de urbanism eliberat de Primărie ca fiind teren pentru construcții. Aș zice că și acum este o treabă de genul acesta. Este de fapt rețeta după care s-a construit în ultimii ani pe mai toate spațiile verzi din Mamaia și Constanța", ne-a declarat Vasile Petro, șeful Gărzii de Mediu Constanța.
Tactica municipalității este foarte simplă. Prin anumite proceduri, se reușește înregistrarea spațiilor verzi în planurile urbanistice zonale ca fiind terenuri libere, astfel putându-se elibera autorizații și avize pentru construcții.

Terenurile virane sunt, în schimb, spații verzi
În acest timp, Comisia Euro-peană a trasat ca directivă tuturor autorităților locale ca până în 2010 să asigure 20 mp de spațiu verde pe cap de locuitor, iar până în 2013 să se ajungă la 26 mp. Constanța este însă departe de această normă și, în loc ca măcar să încerce să se apropie, se distanțează tot mai mult. Însă, chiar și aici, funcționarii primăriei au găsit o soluție. Au trecut în registrul spațiilor verzi al municipiului Constanța toate terenurile virane, curțile oamenilor și scuarurile din oraș.
"Aș avea mari rezerve în ceea ce privește această cotă impusă de Uniunea Europeană. Dacă ar fi să ne luăm după registrul spațiilor verzi făcut la Constanța, ne-am putea apropia de normele europene, însă, în realitate, nu știu dacă putem vorbi măcar de un metru pătrat de spațiu verde pe cap de locuitor. Însă nu știu dacă putem vorbi în adevăratul sens al cuvântului despre spații verzi când ne referim la toate terenurile virane de la marginea orașului pe care își mai pasc unii caprele, de pomii din curțile oamenilor sau de scuarurile din oraș. Acestea nu sunt spații verzi de care constănțenii să se poată bucura, să profite. Adevăratele spații verzi sunt cele din parcuri sau din alte zone unde omul să se poată plimba, relaxa. La acestea se referă și normele Uniunii Euro-pene. La noi, însă, s-au inventariat toate pârloagele și terenurile virane. În 1993, potrivit unui studiu de atunci, în municipiul Constanța existau doar 3 mp de spațiu verde pe cap de locuitor. Nu cred că lucrurile s-au îmbunătățit cu mult de atunci. Poate din contră", ne-a mai declarat Vasile Petro, care a promis și un control în cazul de față.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 28 August 2009
Stire din Diverse : Se ieftinește litoralul românesc
Pagina a fost generata in 0.3849 secunde