Împărțire frățească între borfași: hoții din locuințe în Palas, tâlharii în Tomis 3

610
1

Articole de la același autor

În ultimele trei luni, hoții din locuințe au vizat casele din cartierele mărginașe, în special Palas și Vârful cu Dor, în vreme ce tâlharii și-au concentrat atacurile în zona City Mall. Hoții din mașini, în schimb, nu au nicio preferință în funcție de zonă, spun polițiștii constănțeni.

Cele mai multe infracțiuni înregistrate, în ultima perioadă, în municipiul Constanța, vizează mașinile - fie că este vorba despre furturi din autoturisme, furturi de componente auto sau de distrugeri. Este furtul cel mai simplu, iar mașinile sunt la îndemână, mai ales că autorii sunt, în 90% dintre cazuri, minori cu vârste până în 14 ani. În câteva secunde, fură geamurile oglinzilor retrovizoare, bandourile, ștergătoarele sau forțează încuietorile pentru a sustrage o pereche de ochelari sau câteva zeci de lei.

Potrivit comisarului șef Florin Mănucu, adjunctul Poliției municipiului Constanța, în medie sunt depuse trei sesizări care vizează astfel de fapte, cei pățiți fiind din toate zonele orașului, în funcție de "traseul" ales de puștani, în plimbarea lor prin municipiu. La fel, în medie, tot trei plângeri pe zi sosesc de la constănțeni care și-au găsit mașinile zgâriate sau roțile înțepate.

"Motivul este simplu: nu sunt suficiente locuri de parcare, vecinii se ceartă și se ajunge la astfel de situații", a adăugat polițistul. Zonele CET, Km 4-5, Salvare sau Tomis Nord sunt doar câteva exemple din municipiul Constanța unde locuitorii s-au confruntat cu astfel de experiențe neplăcute.

De ce cartierele mărginașe

În cartierele mărginașe, infractorii își îndreaptă atenția către locuințe. Astfel, în ultimele luni, au fost preferate casele, "atacuri" fiind semnalate din Palas, Vârful cu Dor, str. Mitropolit Veniamin Costache, unde hoții au profitat de neglijența proprietarilor.

"Mulți proprietari își lasă porțile sau ușile neasigurate, conside-rând că, dacă au un gard care-i desparte de stradă, sunt protejați. La fel, în continuare sunt vizate locuințele cu tâmplărie PVC. De regulă, făptașii sunt din zonă, poate vecini sau rude, persoane care cunosc obiceiurile păgubiților. Intră în casă și fură ceea ce găsesc la îndemână, telefoane, bani sau laptopuri. Se fură foarte mult laptopurile, pentru că sunt și ușor de plasat", a explicat cms. șef Mănucu.

Hoții au acționat la lăsarea întunericului, după ce au pândit și au văzut că în casele respective nu s-a aprins nicio lumină, semn că proprietarii nu sunt în locuință.

Cum este mai bine a preveni, sfatul omului legii este să se achiziționeze sisteme de alarmă. "Sunt sisteme de alarmă care costă până în 500 de lei, cu senzori care se montează pe ferestre și ușă. Nu sunt sofisticate, nu sunt scumpe, dar îi descurajează pe hoți. La cea mai mică tentativă de forțare a geamului, începe să sune goarna, hoții fug, se alertează vecinii și sună la 112", a atras atenția adjunctul Poliției municipiului Constanța. În plus, cu cât sunt anunțați mai repede polițiștii, cu atât și șan-sele de a-i prinde pe hoți sunt mai mari.

Ținta tâlharilor: bătrânele din fața Mall-ului

În schimb, tâlharii preferă zonele aglomerate și frecventate de doamne în vârstă, dar înstărite. În concluzie, în ultimele luni și-au concentrat atenția asupra b-dului Tomis, zona Tomis 3, și a b-dului Alexandru Lăpușneanu, în dreptul City Park Mall. Își aleg victimele din rândul persoanelor în vârstă - pentru că reacționează mai greu - pe care le văd cu lănțișoare la gât. În mai puțin de un minut, au smuls lănțișorul și s-au făcut nevăzuți printre blocuri. Iar săptămânal are loc cel puțin o astfel de faptă…

De remarcat că, deși zonele sunt aglomerate, polițiștii reclamă că au dificultăți în a găsi martori sau binevoitori care să sară în ajutorul victimei. Motivul este același dintotdeauna: procedurile legale greoaie, care impun ca inclusiv martorii să fie citați la fiecare termen de judecată.

Ați suna la Poliție când vi se oferă spre vânzare un bun furat?

La fel, se impune menționat că, deși constănțenii iau calea Poliției pentru a reclama furturi de ștergătoare sau mașini zgâriate, niciunul nu a sesizat când i s-a oferit spre vânzare vreun bun furat! Și aceste sesizări, afirmă polițiștii, le sunt de ajutor pentru soluționarea cazurilor și tragerea la răspundere a făptașilor, pentru diminuarea infracționalității.

Comentează știrea

eu
13 septembrie 2013
Împărțire frățească între borfași: hoții din locuințe în Palas, tâlharii în Tomis 3

degeaba suni la politie pt ajutor. iti pun 10.000 de intrebari, ti se spune sa faci o sesizare in scris etc. niciodata nu ii vad pe cei care vand tigari in piata grivitei sau in piata tomiis 3, care mai au putin si te iau si la bataie ca nu cumperi tigari de la ei. ieri spre exemplu un echipaj al politiei locale cta se afla in tomis 3 in fata fostului oficiu postal 7 si nu a facut nimic impotriva acestora. la fel se intampla si cu cei care talharesc femeile. in schimb se iau de batranii care incearca sa castige un ban cinstit prin vanzarea unor legume din gradina proprie. le darama marfa, ii imping si multe altele. asa se simt si ei superiori.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 13 Septembrie 2013
Stire din Eveniment : Adjunct nou la Secția 1 Poliție
Joi, 12 Septembrie 2013
Stire din Eveniment : Mașini sparte pe B-dul Aurel Vlaicu
Pagina a fost generata in 0.5995 secunde