Împăcarea între părți nu va mai fi posibilă în cazul violenței domestice. "Pot fi exercitate presiuni asupra victimei"

502
1
Împăcarea între părți nu va mai fi posibilă în cazul violenței domestice.

Articole de la același autor

Violența domestică încă mai reprezintă o problemă gravă în România, fiind raportate jumătate de million de victime anual, dintre care 90% sunt femei. 15.000 de femei depun plângeri, însă un procent foarte mic ajunge în instanță. Un proiect legislativ care a fost aprobat tacit de Senat, în această săptămână, vine în sprijinul victimelor și ar putea împiedica împăcarea între părți. 


Făptuitorii violențelor în familie nu vor mai scăpa de procese și de eventualele pedepse penale dacă se împacă cu membrul de familie pe care l-au agresat. Acest lucru va fi posibil doar dacă proiectul inițiat de parlamentarii PNL va fi votat de deputați, iar Klaus Iohannis, președintele României, își va da acordul astfel încât proiectul să fie publicat în Monitorul Oficial. 


În prezent, autorul faptelor penale poate fi complet exonerat de răspunderea penală pentru faptele sale prin articolul 199 din Codul Penal, care prevede că "împăcarea înlătură răspunderea penală". 


"Adesea, asupra victimei pot fi exercitate presiuni pentru a o face să își retragă plângerea, ceea ce, pe de-o parte, îi permite agresorului să scape de răspunderea penală, iar pe de alta, reprezintă o invitație de a continua să exercite acte de violență și să-și intimideze victima, astfel încât aceasta să renunțe să mai depună plângere sau să și-o retragă pe cea înaintată. Dacă legea nu este fermă în a-i descuraja ori pedepsi, de la caz la caz, ea riscă să nu fie un instrument adecvat pentru a apăra victimele", se arată în expunerea de motive a inițiatorilor. 


Ordinul de restricție ajută victimele violenței domestice, dar nu le poate salva. Victima poate fi atacată, vătămată grav sau chiar ucisă, iar în astfel de cazuri, ordinul de restricție nu este suficient. Potrivit specialiștilor, de cele mai multe ori, victimele violenței domestice renunță să ducă până la capăt demersurile juridice prin care se pot proteja din violență. 


"Posibilitatea ca agresorul să se împace cu victima menține riscuri majore pentru aceasta din urmă de a fi în continuare abuzată și agresată, dar expune și alte persoane riscurilor de a cădea victime unui agresor care știe că are la îndemână și «portița» împăcării. Prezenta propunere legislativă își propune să elimine din Codul Penal această posibilitate care permite ca agresorii să fie exonerați de răspundere penală în cazuri de violență în familie", se mai arată în nota proiectului. 


Guvernul României, după îndelungi insistențe, a luat măsurile cerute insistent pentru protejarea victimelor violenței în familie. Astfel, un document aprobat de Executiv reglementează Ordinul de protecție provizoriu, pentru protejarea imediată a victimei și înlăturarea agresorului. Oamenii legii vor avea la îndemână instrumentele pentru intervențiile rapide în situațiile de pericol iminent pentru sănătatea și securitatea victimei violenței domestice și să înlăture, de îndată, agresorul din domiciliu. Ordinul de protecție provizoriu este diferit de Ordinul de protecție, care este deja reglementat prin lege din anul 2012.


Comentează știrea

Pop Mihai
11 martie 2018
Selectam moderatori de anunturi

https://www.cugetliber.ro/stiri-eveniment-impacarea-intre-parti-nu-va-mai-fi-posibila-in-cazul-violentei-domestice-pot-fi-exercitate-presiuni-asupra-victimei-343343?utm_source=cugetliber&utm_medium=site&utm_content=sectiune-Eveniment&utm_campaign=Articole%20sectiune%20Eveniment

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1429 secunde