Dacă-i ordin, cu plăcere

Hotelieri, veniți de luați nisip!

1263
Hotelieri, veniți de luați nisip! - 0965de46e3d5c19fe17b96ab3d174336.jpg

Articole de la același autor

Soarta plajelor de pe litoralul românesc pare să se îndrepte, în sfârșit, spre un deznodământ. Că o fi el unul fericit sau nefericit, om vedea la sfârșitul verii în funcție de numărul de turiști și calitatea serviciilor oferite pe plajă. Deocamdată, litoralul fluieră a pagubă, cu plaje neamenajate și murdare.

În Monitorul Oficial de marți a fost publicat ordinul ministrului Turismului și al ministrului Mediului pentru aprobarea modelului-cadru al contractului de închiriere, a listei sectoarelor de plajă propuse spre închiriere, precum și a tarifului de referință pentru închirierea plajei, pentru sezonul estival 2009. Acest act a venit să completeze Ordonanța de Urgență a guvernului dată acum două săptămâni privind utilizarea plajelor de pe litoralul românesc, specificând clar în ce modalitate pot fi închiriate suprafețele de nisip și cui.
Ordinul conține modelul contractului-cadru pentru închirierea plajei, lista sectoarelor propuse spre închiriere, sectoarele de plajă unde pot fi amplasate baze de agrement, precum și prețurile la care hotelierii pot lua în chirie plajele.

195 de plaje scoase pe tarabă
Potrivit Ordinului, plajele disponibile (cele care nu sunt administrate de operatori) de pe litora-lul românesc au fost împărțite în 195 de subsectoare care vor fi închiriate fără licitație. În Năvodari vor fi 44 de plaje (11 de divertisment, 4 rezidențiale, 21 de recreare, 8 sportive), în Mamaia vor fi închiriate 53 de plaje (40 sunt de recreare, 3 comunale, 4 sportive, 6 de divertisment), în Constanța vor fi 11 plaje (5 de divertisment, 5 sportive, 1 de recreare), Eforie Nord 7 plaje (6 recreare, 1 sportivă), Eforie Sud 8 plaje (toate de recreare), Olimp - 5 plaje (2 sportive, 3 de recreare), Neptun – 1 plajă (divertisment), Jupiter 10 plaje (6 recreare, 4 sportive), Aurora – 5 plaje (toate de recreare), Venus – 25 de plaje (13 de recreare, 8 sportive, 4 de divertisment), Mangalia – 8 plaje (5 recreare, 2 sportive, 1 de divertisment), Vama Veche – 21 de plaje (2 comunale, 15 recreare, 2 sportive, 2 de divertisment).
În Costinești, Saturn și 2 Mai nu există nicio palmă de plajă disponibilă, toată suprafața fiind închiriată de către operatori pe 10 ani de zile.

Trei categorii, la trei prețuri diferite
De asemenea, plajele au fost clasificate pe trei categorii, în funcție de caracteristici, amplasament și număr de turiști, urmând ca diferențierea lor să se simtă în prețul cu care vor închiria hotelierii și agenții economici. Astfel, plajele din Mamaia, Eforie Nord (doar zona Belona și vilele Petromar), Costinești (zona Obelisc), Neptun, Jupiter (zona de nord), Mangalia (zona President) sunt incluse în categoria 1. Aici, cei care vor dori să închirieze vor trebui să plătească un tarif de 9,26 lei/mp, fără TVA.
În categoria 2, sunt incluse plajele din Năvodari, Constanța (zona Modern), Eforie Nord (zona Steaua de Mare, până la Belona), Eforie Sud (zona Cazino – Capul Turcului), Olimp (la sud de piscina Oltenia), Venus (la sud de hotelul Silvia), Saturn, Mangalia (zona de nord), Vama Veche. Metru pătrat de plajă va costa aici 6,95 lei, fără TVA.
Din categoria 3 fac parte plajele din Năvodari Nord, Constanța (zona nord), Agigea, Cordon Eforie Nord – Eforie Sud, Eforie Sud (zona de nord și zona Pescărie), Costinești (zona de nord), Olimp (zona Pescărie), Jupiter (zona la sud de bar Paradis), Cap Aurora, Venus (zona de nord), Cordon Venus – Saturn, 2 Mai. Aici tariful este cel mai mic, de 4,63 lei/mp, fără TVA.
Prețurile diferă însă pentru plajele pe care vor fi amplasate baze de agrement nautic. Pentru acestea, concesionarii vor trebui să plătească între 254 lei/mp și 51 lei/mp, în funcție de categoria plajei și modul de agrement – cu sau fără motor. Pentru beach-baruri, chiria se situează între 630 și 315 lei/mp, fără TVA.

Cine poate închiria?
Acum că s-au publicat și normele de închiriere și contractele-cadru, mai rămâne ca cei care vor să închirieze plajele să semneze actele. Însă, problema care se ridică este cine are dreptul să închirieze suprafețele de nisip și care sunt criteriile care îi departajează, mai ales că solicitările depășesc cu mult numărul sectoarelor de plajă disponibile. Aici apar primele neclarități. Dacă în ordonanța de guvern se spunea că "utilizarea plajelor în scop turistic se poate face de către operatori economici care administrează structuri de primire turistice, de proprietari ori administratori de ansambluri rezidențiale, de operatori economici care desfășoară activități de divertisment, agrement și/sau sportive și de autorități ale administrației publice locale care pot încheia contracte de închiriere cu titularul dreptului de administrare a plajelor pe perioada unui sezon estival, în condițiile legii", ordinul celor două ministere pomenește doar despre cum pot hotelierii să închirieze.
Art.4 al ordinului precizează că există mai multe criterii după care plajele vor fi împărțite hotelierilor: "În stațiunile turistice, atribuirea contractelor de închiriere către operatorii economici care administrează structuri de primire turistice pentru subsec-toarele de plajă cu funcție de recreare se face în funcție de îndeplinirea cumulativă a următoarelor criterii: clasificarea structurii de primire turistice, începând de la 5 stele la 2 stele; situarea față de plajă; numărul total de locuri de cazare."
Probabil că ceilalți agenți economici vor putea închiria doar bucățile de plaje ce au destinație de agrement, în timp ce propri-etarilor de cartiere rezidențiale le vor reveni plajele rezidențiale, însă nu se precizează niciun criteriu în cazul lor.

În câteva zile se vor încheia contractele
La sediul Direcției Apelor Dobrogea Litoral au fost depuse deja 165 de solicitări pentru închirierea de plaje, cele mai multe vizând stațiunea Mamaia. După emiterea ordinului comun al celor două ministere, angajații direcției s-au apucat să verifice fiecare dosar în parte, având în vedere criterii stabilite prin act. De asemenea, alte echipe ale DADL au ieșit pe litoral pentru a măsura fiecare subsector de plajă în parte, pentru a-l lotiza la suprafața prevăzută în ordin.
Cătălin Anton, purtătorul de cuvânt al DADL, ne-a explicat că după finalizarea acestor operațiuni, în câteva zile, se va trece la încheierea contractelor de închiriere cu hotelierii și agenții economici declarați eligibili.
Trebuie menționat că Ministerul Mediului nu a putut scoate pe tarabă în această vară decât jumătate de litoral deoarece cealaltă jumătate de plaje se află în mâine operatorilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8757 secunde