Harta corupției locale. Constanța, în topul național

946
Harta corupției locale. Constanța, în topul național - fondhartacoruptiei1-1429283223.jpg

Articole de la același autor

"Harta corupției locale" - o analiză lansată de România Curată și Societatea Academică din România relevă că județul nostru se află pe locul zece în topul național al corupției, după județe precum Bacău, Argeș, Maramureș sau Ilfov.

"Harta corupției locale" arată faptele de corupție comise de către diverse persoane cu funcții publice în perioada 2010-2014. Astfel, de aici aflăm că în județul Constanța au fost finalizate 108 procese (în perioada 2010-2014), 46.3% fiind condamnări cu suspen-dare, adică mai mult de jumătate au fost pedepse cu executare. De ase-menea, în aproximativ 10% dintre cazuri au fost implicate fonduri europene. Aproximativ 40% dintre persoanele care au comis faptele lucrau în sectorul public, iar circa 35% dintre acestea aveau funcții de conducere. În Constanța, durata medie a unui proces este de aproximativ trei ani.

Un alt aspect relevat de "Harta corupției locale" este reprezentat de ponderea mare a primarilor condamnați pentru corupție în perioada menționată. Astfel, între 2010 și 2014, la nivel național au fost condamnați definitiv 56 de primari și 16 viceprimari. Realizatorii analizei explică faptul că s-a găsit o asociere semnificativă între numărul de condamnări pe un județ și participarea la vot, în sensul în care primarii "corupți" sunt aleși în continuare de cetățeni.

Luarea de mită, la "putere" în Constanța

Printre numele înscrise în analiza realizată în perioada 2010-2014 se numără col. (r) Eugen Romanescu, fost ofițer în cadrul Statului Major al Forțelor Terestre, condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare în anul 2014, după un proces care a durat patru ani și jumătate, pentru instigare la abuz în serviciu. Pe listă apare și numele lui Iucsel Selamet, fostul subprefect al Constanței, condamnat la un an și două luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită, după un proces care a durat șase luni. Au mai fost condamnați definitiv Laurențiu Zamfir, comisar în cadrul Gărzii Financiare, condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, Beinur Rașit, fostul viceprimar al localității Adamclisi, condamnat la 22 de luni de închisoare cu suspendare pentru folosirea sau prezentarea de do-cumente ori declarații false, utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate și fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, Ilie Rachieru, director general al Regiei Autonome de distribuție a energiei termice (Consiliul Local), condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și luare de mită.

Pe lista celor condamnați se mai află și Adrian Năstase, ofițer de poliție judiciară în cadrul Poliției Constanța, condamnat la doi ani și jumătate de închisoare cu suspen-dare pentru complicitate la trafic de influență, Costel Bafan, inspector în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, fals intelectual și instigare la fals în înscrisuri, Nelu Valentin Sandu, inspector în cadrul Biroului Vamal (MAI) la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Lista continuă cu multe alte nume de funcționari care au ajuns în atenția anchetatorilor și ulterior condamnați de judecători.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3062 secunde