Hackerul român Guccifer, judecat în SUA

182
1
Hackerul român Guccifer, judecat în SUA - guccifer-1459590560.jpg

Articole recomandate

Hackerul român cunoscut drept "Guccifer", care a făcut publice emailuri neoficiale trimise către Hillary Clinton, fostă secretar de stat în SUA, a fost extrădat din România și a apărut la primul termen în față unei în instanțe din SUA vineri, scrie Reuters, citată de Hotnews.

Marcel Lehel, 44 de ani, are de înfruntat nouă capete de acuzare, inclusiv trei privind accesul neautorizat în computere protejate, a anunțat Departamentul pentru Justiție din SUA într-un comunicat.

Potrivit rechizitoriului, Lehel "a spart emailuri și conturile de pe rețele de socializare ale unor victime de nivel înalt, inclusiv un membru de familie a doi foști președinți, un fost membru al Cabinetului SUA, un fost membru al statului major SUA și un fost consilier prezidential", se scrie în comunicat.

Victimele nu sunt numite, dar în 2013, siteurile de știri au publicat mailuri trimise către Clinton de către fostul ei consilier, Sidney Blumenthal, oferind astfel primele indicii publice privind aranjamentele neortodoxe făcute prin email de Hillary Clinton. Spargerea mailului a fost atribuită lui Guccifer. Clinton, aflată în fruntea cursei democrate pentru nominalizarea în alegerile prezidențiale, și-a cerut scuze pentru folosirea unui server de mail privat pentru probleme oficiale în timp ce era secretar de stat, între 2009 și 2013. FBI investigheaza acest caz.

Guccifer a devenit celebru în 2013 când a clamat responsabilitatea pentru spargerea emailurilor familiei lui George W. Bush și a postat realizări artistice ale fostului președinte, inclusiv autoportrete făcute în cadă de baie. De asemenea, el a distribuit emailuri schimbate între fostul secretar de stat american Colin Powell și europarlamentarul Corina Crețu, ceea ce l-a făcut pe Powell să nege că a avut o aventură amoroasă cu româncă. Lehel, șofer de taxi, a fost arestat în București în ianuarie 2014.

Înaltă Curte de Casație și Justiție a admis, pe 4 martie, cererea de extrădare a hackerului în Statele Unite ale Americii. Potrivit deciziei instanței supreme, magistrații au dispus predarea temporară a lui Marcel Lehel Lazăr, pe perioadă desfășurării procedurilor judiciare, dar nu mai mult de 18 luni de la data preluării acestuia de către autoritățile statului solicitant.

'Guccifer' sau 'Micul Fum', care a spart, printre altele și contul de mail al fostul director al SRI George Maior, a fost condamnat în iunie 2014 de Tribunalul București la șapte ani de închisoare cu executare. Guccifer a spart și conturile de e-mail și Facebook ale unor vedete din România: Corina Caragea, Laura Cosoi, Roxana Ivănescu, Rona Hartner, Bianca Drăgușanu sau Cristian Pulhac. 

Comentează știrea

gabi
3 aprilie 2016
RUSINE

IN ROMANIA MAI EXISTA JUSTITIE? CE STAT DE DREPT AVEM? NU SE MAI RESPECTA NIMIC IN TARA ASTA CE SA MAI VORBIM DE DREPTURILE CETATEANULUI RUSINE ICCJ

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1461 secunde