Grefierii amenință cu blocarea Justiției din ianuarie 2020. Angajații de la ANAF, solidari!

1012
Grefierii amenință cu blocarea Justiției din ianuarie 2020. Angajații de la ANAF, solidari! - protestgrefieritribunal2-1576878948.jpg

Articole de la același autor

Grefierii au organizat, din nou, vineri, un protest spontan, amenințând inclusiv cu blocarea activității în instanțele de judecată și în parchetele constănțene, dacă guvernanții își vor duce la bun sfârșit planurile privind reducerea sporurilor. În solidaritate cu aceștia, au protestat și funcționarii din cadrul ANAF Constanța. 


A doua zi de proteste a grefierilor, la Constanța. Vineri dimineață, grefierii și personalul auxiliar din cadrul instanțelor de judecată au ieșit, din nou, într-un protest spontan în fața instituțiilor. Prin vocea reprezentanților Sindicatului "Grefierul", aceștia au transmis că, după sărbători, se va ajunge chiar la blocarea activității, dacă guvernanții nu le vor auzi doleanțele. "Văzând declarațiile reprezentanților Guvernului privind intenția de a reduce sporul pentru condiții periculoase și vătămătoare, ne opunem vehement unei astfel de intenții în cazul în care va fi aplicabilă și salariaților din sistemul de Justiție, aceasta conducând la reducerea valorii nete a acestui spor și, implicit, diminuării salariale cu sume cuprinse între 250 și 1000 lei, la salariul net. Precizăm faptul că, în prezent, deși sporurile de care beneficiază categoria noastră profesională sunt calculate prin raportare la salariul de bază/indemnizația de încadrare, prin OUG nr. 114/2018 au fost deja plafonate la nivelul lunii decembrie 2018. Mai mult, Guvernul nu face vorbire dacă sporul pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase va fi exceptat de la aplicarea art. 25 din Legea nr. 153/2017 care limitează suma sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor, inclusiv cele pentru hrană și vacanță, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite la 30%", au transmis reprezentanții Sindicatului "Grefierul". 


Mai mult, potrivit acestora, vor mai suferi încă o scădere salarială. "În această situație, pierderea nu ar fi doar prin plafonarea acestui spor la 25% din salariul minim brut garantat în plată, ci și prin acordarea celorlalte două sporuri ale personalului din justiție în procent de doar 5% – spor suprasolicitare neuropsihică și spor confidențialitate (în prezent fiind plătite în procent de 15%, deși prin lege sunt recunoscute în procent de 30%), deci, o dublă scădere a salariului net cu alte sume cuprinse între 250 și 1000 lei. Totodată, celelalte măsuri fiscal bugetare mențin starea de discriminare între categoriile profesionale din sistemul bugetar, fiind prevăzută acordarea anumitor drepturi discreționar și nu unitar (cum este cazul plății orelor suplimentare efectuate, de exemplu), față de alte inechități salariale nesoluționate până la momentul de față - acordarea neunitară a cuantumului total al sporurilor și calculul greșit al coeficienților de ierarhizare prevăzuți în grila anexă la Legea nr. 153/2017 pentru personalul auxiliar", se mai arată în comunicatul sindicaliștilor. 


Drept pentru care, au atras atenția sindicaliștii, "acordarea acestui «cadou de Crăciun» salariaților din sistemul de Justiție va conduce la blocarea efectivă a activității în instanțe și parchete, nu doar la proteste spontane și sau pe perioadă determinată". 
"Aceasta reprezintă a doua formă de protest, urmând ca după reluarea activității instanțelor și parchetelor în ianuarie 2020 să fie întreruptă activitatea pe perioadă nedeterminată", au subliniat sindicaliștii. 


În același timp, au organizat un protest și funcționarii din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Constanța, în semn de solidaritate cu grefierii. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5169 secunde