GHETOUL HENRI COANDĂ - romii și infractorii pun stăpânire pe Tomis Nord

Miercuri, 17 Octombrie 2012, 17:22
5855
Ansamblul de locuințe Henri Coandă a început să își arate adevăratele efecte. Sub intenția de a aduna toți nefericiții sorții fără casă din Constanța și a le oferi un adăpost, Primăria a reușit, așa cum anticipa multă lume, să creeze un focar de infracționalitate în inima orașului. A strânge mii de indivizi fără nici un căpătâi, fără serviciu, mulți dintre ei romi, și a-i înghesui într-un singur perimetru a fost, se pare, un lucru nu tocmai inspirat, după cum reclamă atât polițiștii constănțeni, dar mai ales localnicii din zonă. Ba chiar și noii locatari, oameni de bună credință, recunosc că "vecinii" de barăci le fac viața un chin încă de la început.

Locuitorii din ansamblul Henri Coandă sunt împărțiți în două "grupe": români și romi. Fiecare dintre aceștia are câte ceva de împărțit cu ceilalți. De exemplu, românii sunt extrem de nemulțumiți pentru că nu se pot odihni noaptea, din cauza "vecinilor".

"Țipă, înjură, mi-e și rușine să vă spun toate înjurăturile pe care le scot pe gură, țipând, ziua în amiaza mare. Au început să distrugă casele, bat în pereți și fac scandaluri cât e ziua de mare. Nu putem sta liniștiți în casă, nu putem dormi din cauza puradeilor, pentru că nici nu merg la școală, iar țiganii îi trimit afară până noaptea târziu", a recunoscut Dumitru M., un bătrân de 73 de ani.

"Nu ne-au trimis părinții la școală"

"Din păcate, sunt mai mulți romi decât români, așa că nu avem ce face. În curând o să pună stăpânire pe noi. Distrug, fac scandaluri, iar copiii lor iau pietrele și le fac grămezi, apoi aruncă cu ele în cine nimeresc. Încă nu s-au apucat de furat de la noi, mai fură, dar din alte părți, însă ne așteptăm și noi, de la zi la zi. Nimeni nu îi vede și nimeni nu face nimic. Cei de la Primărie spuneau că îi vor da afară dacă fac astfel de lucruri, dar nu se ia nicio măsură", afirmă o femeie de 48 de ani, care nu a dorit să-și dea numele, pentru a nu le trezi interesul "vecinilor".

 

Am reușit să stăm și noi de vorbă cu câțiva dintre copii. I-am întrebat dacă merg la școală, iar răspunsul a fost unul cât se poate de așteptat: "Nu. Nu ne-au trimis părinții. Mai bine așa, ne jucăm toată ziua", au fost răspunsurile trase la indigo a patru copii, cu vârste între 6 și 10 ani. În timp ce vorbeam cu o femeie, localnică în ansamblul de case sociale, am fost martorii unui scandal, izbucnit de o țigancă. Doamna ne povestea despre neajunsurile pe care le are și despre promisiunile care s-au făcut, însă nu s-au respectat. În acel moment, o femeie de etnie romă a sărit cu gura. "După ce că ne-a strâns de pe străzi, mai facem și figuri? Dacă nu-ți convine, mută-te și lasă-ne pe noi aici", țipa, printre înjurături.Vecinii, bătuți de romii din locuințele sociale

Părtași, în mod indirect, la aceste scandaluri și infracțiuni sunt vecinii din zonă, care nu știu ce să mai facă pentru a schimba situația. Pe când unii se plâng de gălăgie, furturi sau scandaluri, alții sunt terorizați de fiecare dată când trec prin zonă.

Aceasta este și părerea unui cititor Cuget Liber: "Eu am fost bătut de locatarii zonei Henri Coandă pentru simplul motiv că am refuzat să le dau telefonul MEU mobil. Trăiesc în apropierea zonei cu pricina și seară de seară, când vin de la muncă, trec prin apropierea ghetoului. Seară de seară trebuie să mă uit în spate cu frică, să nu fiu alergat de acești indivizi care m-au bătut și umilit în cartierul în care trăiesc liniștit de 21 de ani. Aici m-am născut și aici îmi doream să îmi cresc copiii, pentru că era liniște și pace, dar lucrurile s-au schimbat acum... Dragi redactori Cuget Liber, sper ca acest eveniment să fie luat în serios, poate chiar și scos la lumină. Cunosc femei în vârstă cărora li s-a furat aurul de la gât sau care au fost alergate prin cartier de locatarii dubioși al ghetoului. Bătaia mea nu a fost un eveniment izolat, seară de seară se fură totul în zona Badea Cârțan - Tulcei. Stadionul de rugby al Liceului Sportiv a fost lăsat fără garduri în mai puțin de câteva nopți, garduri vechi de zeci de ani. Bazinul de înot este o ruină, tot din cauza lor. Se pare totuși că un pachet cu făină și ulei îi face pe oameni să închidă ochii la violențe și furturi", ne-a scris un constănțean.Promisiuni, la greu. Concret, nimic

 


Locuitorii români din ansamblul de locuințe Henri Coandă sunt cu atât mai supărați cu cât, pe lângă țigani, infracțiuni și țipete, mai există și nemulțumiri legate de promisiunile care le-au fost făcute, dar n-au fost respectate. "Nu avem sifoane în pardoseală, iar toată apa iese în casă. E umilitor. Am chemat un instalator și ne-a spus că așa este construcția și nu are ce face. La etaj au sifoane, dar la noi, la parter, nu avem. Ne chinuim cum putem, cu cârpe, prosoape și, uneori, cu forașul, pentru a strânge apa", povestește o doamnă, care locuiește la parter.

"Ne-au promis că ne dau plite pentru bucătărie, dar nu s-au ținut de promisiune. Nu avem nici unde să ne întindem hainele, pentru că nu avem sârme. În schimb, au făcut o treabă foarte bună cu geamurile. Avem geam lângă ușa de la intrare, ca să vadă toată lumea ce facem noi în casă", afirmă, indignată, o altă femeie.Polițiștii sunt depășiți de situație

 


Zona Tomis Nord este arondată Secției 2 de Poliție, care, pe lângă infracțiunile cu care se confruntă în Palazu Mare, mai nou trebuie să aibă grijă și de "focarul" din ansamblul de locuințe. "Vom avea o încăpere special amenajată în ansamblul de locuințe sociale, unde se va afla, timp de câteva ore pe zi, un polițist de proximitate. Nu avem personal suficient încât să trimitem oameni în acea zonă non-stop. Și oamenii care merg la Biserica din zonă se plâng, pentru că, odată cu venirea noilor locuitori, credincioșii s-au înmulțit, iar persoanelor nu le place acest lucru, spun că sunt romi și nu îi vor", afirmă comisarul șef Vasile Marius, șeful Secției 2 de Poliție. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2292 secunde