Galerie FOTO. Ce spun arheologii despre SCHELETUL UMAN găsit în zona Casei de Cultură

761

Articole de la același autor

Polițiști criminaliști și arheologi au efectuat investigații pe strada Călugăreni, după ce niște muncitori care săpau fundația unei case au anunțat că au găsit oase umane. 


UPDATE - Oasele umane au fost descoperite, în această după-amiază, de muncitorii care înlocuiesc conducta de apă de pe strada Călugăreni. La fața locului au ajuns atât o echipă de specialiști criminaliști din cadrul Poliției Constanța, dar și arheologul Constantin Chera, de la Muzeul de Arheologie și Istorie Națională. 




Au fost scoase o parte din craniu, mandibula și o parte din oasele din partea superioară a unui schelet, cât și mai multe fragmente de lemn, despre care se crede că făceau parte dintr-un sicriu. Această descoperire nu este o noutate, în special pentru zona respectivă a Constanței - zona Casa de Cultură -, a precizat arheologul Constantin Chera. 


"Ne aflăm într-o zonă de necropolă antică a vechiului oraș Tomis, extrem de întinsă, dacă ne gândim că este aproximativ un kilometru până la Bulevardul Ferdinand, unde sunt zidurile exterioare. În toată această zonă - la intersecția dintre Alexandru Lăpușneanu și I. L. Caragiale, pe străzile Castanilor, Călărași, Călugăreni, au mai fost descoperite morminte. De exemplu, pe strada Călărași au fost descoperite morminte din perioada elenistică, de incinerație, unde există semne evidente că trupurile au fost incinerate la fața locului. De asemenea, au mai fost găsite morminte precum acesta de acum, simple, de inhumație, iar pe străzile Călugăreni și Călărași, la capătul spre spital, au fost găsite camere din lespezi de piatră, un fel de cavouri", a afirmat arheologul Constantin Chera. 


În ceea ce privește descoperirea făcută astăzi, specialistul consideră că oasele datează, cel mai probabil, din secolele IV - V d. Hr. "Nu putem spune cu exactitate, căci nu am găsit niciun obiect care ar putea să le ajute, la care să mă pot raporta", a adăugat acesta. 


De menționat că specialistul nu a scos tot scheletul, ci doar partea care a fost "deranjată" de muncitori, respectiv partea superioară a scheletului. "Nu avea rost să descoperim și restul scheletului", a precizat arheologul. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.489 secunde