Pentru implicare în afaceri ilegale cu mașini de lux

Fotbalistul Cristian Munteanu, ridicat de la Constanța de ofițerii DGA

939
Fotbalistul Cristian Munteanu, ridicat de la Constanța de ofițerii DGA - fotbalist-1312405809.jpg

Două percheziții au avut loc, ieri dimineață, la Constanța, în "afacerea" cu mașini de lux a cărei anchetă este coordonată de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Direcția Generală Anticorupție.

Unul dintre suspecții de la Con-stanța conduși, ieri, la București pentru audieri este nimeni altul decât fotbalistul Cristian Munteanu, bănuit că ar fi implicat în traficul cu mașini de lux furate din străinătate.
Ofițerii DGA și procurorii au descins însă la 44 de locații din țară, unde au efectuat tot atâtea percheziții domiciliare. A fost vizat Bucureștiul, dar și județele Ilfov, Constanța, Giurgiu și Suceava, unde au fost efectuate percheziții la domiciliile persoanelor implicate în cauză și la sediile unor societăți comerciale.
În cazul a 37 de persoane, dintre care două sunt din Constanța, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru comiterea a 26 de infracțiuni de înșelăciune, 18 de fals, 8 de corupție și abuz în serviciu, 7 de tăinuire și favorizarea infractorului, 3 de divulgare a unor informații care nu sunt destinate publicității și o infracțiune de conducere pe drumurile publice a unui auto-vehicul cu permisul de conducere anulat.
De asemenea, din cei 37 de indivizi cercetați în acest dosar, trei sunt angajați ai RAR, alți trei sunt agenți de poliție și unul este jandarm.
Reprezentanții DGA ne-au declarat, ieri, că, în cadrul perche-zițiilor, au fost descoperite sume mari de bani și portbagaje pline cu țigări. La unul dintre suspecți, a fost găsită suma de 700 de milioane de lei vechi, la altul 8.500 de lei, iar la o altă locație, într-un cuptor, a fost găsit un plic în care se afla suma de 1.000 de euro.

Mod de operare
Anchetatorii spun că cercetările vizează introducerea în mod fraudulos pe teritoriul României a 15 autoturisme (marca Audi, Mazda, BMW, Chrysler, Citroen, Opel, Volkswagen, Skoda, Merce-des Benz, Alfa Romeo, Nissan, Mitsubishi și Dacia) sustrase sau închiriate din străinătate, fără intenția de a fi restituite, de membrii care fac parte din această grupare extrem de bine organizată, sunt de părere oamenii legii.
Ca mod de operare autoturismele erau închiriate din străinătate de la societăți de profil și introduse în țară anterior expirării perioadei de închiriere, iar pe teritoriul Româ-niei, acestora le erau falsificate documentele de proveniență, în vederea înmatriculării ulterioare. După falsificarea documentelor de proveniență, cu complicitatea unor funcționari din cadrul RAR și SRPCIV, autoturismele erau înscrise în circulație, după care erau valorificate prin intermediari.

Prejudiciu de 200.000 de euro
S-a mai stabilit că un alt mod de operare consta în identificarea de autoturisme înmatriculate legal pe teritoriul României, similare ca model, marcă și an de fabri-cație celor de proveniență ilicită, în vederea falsificării ulterioare a documentelor de identificare ale autoturismelor aduse în țară în mod nelegal. În acest sens, suspecții beneficiau de sprijinul unor polițiști sau alți funcționari care le efectuau verificări în evidențele oficiale și le comunicau datele privind situația juridică a unor autoturisme. Cu datele astfel obținute, învinuiții "fabricau" documente pentru autoturismele sus-trase, singura posibilitate de descoperire a falsului fiind verificarea seriei de șasiu a autoturismului, verificare care se face doar în cazul înstrăinării autoturismului sau în ipoteza expirării inspecției tehnice periodice.
Scopul final al grupului era ca, în final, autoturismele să fie vândute unor cumpărători de bună credință în vederea realizării în acest mod a unor profituri considerabile.
Prejudiciul cauzat depășește până la acest moment, spun procurorii și reprezentanții DGA, suma de 200.000 de euro.
Aseară, la închiderea ediției, reprezentanții DGA ne-au declarat că audierile se aflau încă în toi și că nu se dispusese vreo măsură privind reținerea vreuneia dintre persoanele implicate.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3252 secunde