Foști directori ai ANR, achitaţi definitiv pentru abuz în serviciu

469

Articole de la același autor

Magistrații Curții de Apel Constanța i-au achitat definitiv pe foștii directori ai Autorității Navale Române, Liviu Aurelian Cazan și Răzvan Gabriel Trandafir, cât și pe Cristian Matei, fost director al Companiei Naționale Administrația Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu, anchetați penal într-un dosar întocmit de Direcția Națională Anticorupție de primirea de foloase necuvenite și abuz în serviciu.

Anchetatorii au arătat că „la data de 26 mai 2017, Cristian Matei, în calitate de director al Companiei Naționale Administrația Porturilor Dunării Fluviale S.A. Giurgiu (C.N. A.P.D.F.), cu încălcarea dispozițiilor legale privitoare la buna gestiune financiară în administrarea patrimoniului public, a îndeplinit în mod defectuos, cu rea credință, acte ce țin de atribuțiile de serviciu, conducere, administrare și control. Concret, acesta împreună cu Răzvan Gabriel Trandafir, la instigarea lui Liviu Aurelian Cazan, ar fi semnat un act adițional la un contract de vânzare – cumpărare prin care un imobil a trecut, fără plată, din patrimoniul C.N. A.P.D.F. Giurgiu în patrimoniul Autorității Navale Române (ANR)”, se arată în rechizitoriul procurorilor.



Totodată, procurorii DNA au mai arătat că în cursul lunii martie 2016, Liviu-Aurelian Cazan, în calitate de director general al Autorității Navale Române, a încălcat, cu rea credință, prevederile legale privitoare la buna gestiune financiară a fondurilor publice angajând o cheltuială nelegală (discreționară, supraevaluată, vădit contrară principiilor regularității și economicității plăților), aspect care a produs un prejudiciu instituției pe care o reprezenta în valoare de 849.646,092 euro (cu TVA), concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru Compania Națională „Administrația Porturilor Dunării Fluviale S.A” Giurgiu (CN A.P.D.F.).

Concret, la data de 31 martie 2016, inculpatul Cazan Liviu-Aurelian, în calitatea menționată mai sus, pentru a ajuta la ieșirea din insolvență a CN A.P.D.F., a achiziționat din patrimoniul acestei societăți două corpuri de clădire (unul dintre acestea fiind în stare avansată de degradare), la un preț supraevaluat, de 1.380.381 euro, având la bază motive tehnice false, artificial introduse.



În 2019, magistrații Tribunalului Constanța au dispus achitarea celor trei, considerând că faptele descrise de procurori nu există. Procurorii au atacat decizia cu apel, iar la sfârșitul săptămânii trecute, judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au respins contestația anchetatorilor. În consecință, decizia instanței inferioare a rămas definitivă, cei trei fiind achitați în fața legii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5196 secunde