Forțele Navale Române vor un șantier propriu pentru reparația navelor de luptă

1611

Articole de la același autor

Conducerea Forțelor Navale propune înființarea unui Centru de Mentenanță Naval Național, întrucât șantierele navale nu se „înghesuie” să execute reparațiile complexe necesare navelor militare. Acesta a fost unul dintre punctele atinse de contraamiralul Mihai Panait, în prezentarea bilanțului pe 2020.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), contraamiral Mihai Panait, a prezentat, recent, șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, raportul de activitate al Forțelor Navale Române pentru anul 2020 și obiectivele propuse pe termen scurt, mediu și lung pentru dezvoltarea acestei categorii de forțe din Armata României.

Unul dintre punctele atinse a vizat modernizarea Forțelor Navale. În prezent, sunt în derulare programe de reparații capitale și modernizare pentru monitoarele fluviale, nava maritimă pentru scafandri „Grigore Antipa” și laboratorul hiperbar al Centrului de Scafandri, cât și pentru turbinele principale ale fregatelor T22. Reparațiile sunt îngreunate însă de găsirea unor șantiere navale dornice să execute reparațiile. „Procesul de mentenanță și de modernizare a platformelor navale existente este îngreunat din cauza interesului scăzut al șantierelor navale pentru executarea de reparații complexe la navele pe care le avem în dotare. Pentru fluidizarea acestui proces, soluția propusă de noi este înființarea unui Centru de Mentenanță Naval Național, la fel cum există și în alte state partenere, care ar avea efecte în dezvoltarea segmentului de suport logistic integrat pentru domeniul naval românesc, precum și în creșterea atractivității față de profesiile conexe, pe piața muncii din țara noastră”, a afirmat contraamiralul Mihai Panait.

Totodată, contraamiralul Panait a subliniat că este nevoie de platformă de luptă modernă, căci deși în prezent Forțele Navale au echipamente de luptă, durata de viață a acestora este depășită în multe situații.

„Modernizarea Forțelor Navale Române va avea efecte benefice nu numai asupra dezvoltării capabilităților noastre de a contracara orice amenințare la adresa securității naționale, ci va consolida și moralul personalului și va crește atractivitatea profesiei de marinar militar și interesul tinerilor români față de aceasta”, a argumentat contraamiralul Panait.

Este necesară dezvoltarea aviației navale

Cât privește modul în care anul pandemic 2020 a afectat funcționarea, instructajul și exercițiile din cadrul Forțelor Navale, contraamiralul Mihai Panait a arătat că, deși redimensionate și adaptate, s-au găsit soluții pentru desfășurarea în bune condiții a activităților de instrucție și învățământ.

„Chiar dacă instrucția forțelor din subordine a fost marcată, în cifre, de o scădere a numărului de zile de antrenamente pe mare sau pe fluviu, de la peste 1100 în anul 2019, la aproximativ 780 de zile în anul 2020, competențele profesionale ale resursei noastre umane nu s-au diminuat. Au fost elaborate proceduri operaționale noi, adaptate la măsurile de prevenire a răspândirii și infectării cu noul coronavirus, care au fost puse în aplicare la bordul navelor, aeronavelor și în toate structurile Forțelor Navale, fapt ce a asigurat dezvoltarea și consolidarea deprinderilor personalului și uniformizarea procesului de instrucție”, a subliniat șeful SMFN.

În același context al instrucției forțelor din subordine, contraamiralul Mihai Panait a prezentat importanța dezvoltării segmentului de aviație navală, prin mărirea echipajului de piloți de elicoptere navale cu șapte ofițeri de marină, absolvenți ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, după 14 ani de la formarea primei serii de piloți-marinari, precum și prin diversificarea programului de instrucție al personalului aeronautic de marină, în timpul celor peste 330 de ore executate, anul trecut, deasupra mării, în zona lagunară, deasupra uscatului și la platformele de foraj maritim.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3278 secunde