Forțele Navale Române, moment festiv la 140 de ani de la victoria împotriva otomanilor

287
6
Forțele Navale Române, moment festiv la 140 de ani de la victoria împotriva otomanilor - fortelenavale-1509728867.jpg

Articole de la același autor

Forțele Navale Române marchează, printr-o serie de evenimente planificate, în perioada 3-7 noiembrie, împlinirea a 140 de ani de la victoria obținută, pe Dunăre, de către marinarii militari români, în timpul Războiului de Independență, împotriva otomanilor.


Personajul principal omagiat este generalul de marină Nicolae Dumitrescu-Maican, cel căruia i-a fost încredințată, în anul 1877, comanda bateriilor de coastă de la Calafat, acestea fiind încadrate, în majoritate, cu marinari. În timpul inspecției, la bateriile de la Calafat, Principele Carol I a ordonat deschiderea focului asupra Vidinului. La prima lovitură românească, acesta a rostit celebra expresie "Asta-i muzica ce-mi place!". La data de 7 noiembrie 1877, bateria de mortiere "Perseverența" a încadrat monitorul otoman "Podgorița", iar la cea de-a 77-a salvă l-a scufundat și, odată cu acesta, încă un remorcher și două șlepuri otomane.


Academia Navală "Mircea cel Bătrân" din Constanța, a găzduit, 3 noiembrie, simpozionul intitulat "România și oamenii săi în timpul Războiului de Independență". Generalul de marină Nicolae Dumitrescu-Maican a avut un rol marcant în evoluția Marinei Militare Române moderne, fiind considerat ctitorul acesteia. A îndeplinit trei mandate la conducerea Flotilei Române, două mai scurte, unul în anul 1874 și altul în anul 1877, iar cel de-al treilea, cu o durată de nouă ani, în perioada aprilie 1879 – mai 1888.


Comentează știrea

istoricul
4 noiembrie 2017
independenta

sa ii pupam in kur pe rusi ca altfel si acum am fi purtat salvari

eugen
4 noiembrie 2017
independenta

prima salva a fost trasa in trupele ruse ,ai nostrii nu prea stiau unde sint rusii sau turcii

purtator de blugensi
4 noiembrie 2017
oare asa o fi?

Cind lumea vorbeste istoricii tac.Se zice ca dupa ce rusii au eliberat Dobrogea de otomani s-au retras lasind totul in mana romanilor,in schimbul sudului Basarabiei ,in mod tacit,actualul si ,probabil,viitorul Novorusia.Asa o fi sau o manipulare .Are curaj vreun istoric sa spuna adevarul?Sa nu ma luati cu Mircea ,stapanitorul pina la Marea cea mare ca stiu lozinca.A fi iubitor de patrie nu trebuie cosmetizezi adevarul.Turcii au vorba,,O tara se ocupa cu sabia dar se apara cu adevarul''.

@ "istoricul"
5 noiembrie 2017
alias "eugen"(inteleptul)

Un adevăr spus pe jumătate este o minciună întreagă.Tu esti istoric de sâmbătă seara.Obisnuiesti sa citesti articole din gazete rusesti traduse de Dodon la Chisinau. Comentariile astea le-ai scris pe budă între doua pârțuri si un gură de votka.Pun pariu ca esti moldovean rusesc cu pasaport romanesc.Arunca dreaku sticla aia de tărie.

Răspuns la: oare asa o fi?
Adăugat de : purtator de blugensi, 4 noiembrie 2017
Cind lumea vorbeste istoricii tac.Se zice ca dupa ce rusii au eliberat Dobrogea de otomani s-au retras lasind totul in mana romanilor,in schimbul...
putator de jensi
5 noiembrie 2017
Bullingul ieftin

D-nule ,postanac@.,dumneata incerci sa-ti arati patima politica,in spatele unei postari agresive,vulgare si mitocanesti.Aici nu este vorba nici de Dodon si nici despre publicatii rau voitoare de influienta rusesca.Daca stii ceva concret,trimite-ne si pe noi sa luam cunostinta pentru a-l putea combate cu ,,manie political corect''pe Dodon presedintele unui stat independent,neutru si ales de intreg poporul moldovenesc.Si,cu voia Domnului,la viitoarele alegeri poate sa fie ales don Basescu-UnificatorulAtentie nu am spus ,,de natia romana''Daca se ocupa Dodon de traduceri in presa nu cunosc.Si nu am spus niciun adevar.A fost o nedumerire,pentru ca istoria din perioada stapanirii otomane nu prea este cunoscuta documentar ;tratate,intelegeri,firmane etc.Asa ca amintiri de calatori se mai gaseste cate ceva.

Răspuns la: alias "eugen"(inteleptul)
Adăugat de : @ "istoricul", 5 noiembrie 2017
Un adevăr spus pe jumătate este o minciună întreagă.Tu esti istoric de sâmbătă seara.Obisnuiesti sa citesti articole din gazete rusesti...
Radu
5 noiembrie 2017
Si , ce nu se stie ?

Este documentata , clar si de netagaduit , apartenenta Dobrogei la Imperiul otoman pana in anul 1878 . Adica , pana in iulie 1878 , cand Romania si-a castigat independenta de stat , cu ajutor rusesc - Independenta - girata si recunoscuta oficial , de catre marile puteri la Congresul de pace de la Berlin . Niciodata , pana la 1878 , Dobrogea nu a apartinut , juridic , oficial , recunoscut pe plan european , vreunui stat romanesc , sau vreunui domnitor : batran sau tanar , mare , viteaz , bun , destept , smecher etc. De altfel , majoritari in Dobrogea , la momentul 1878 erau , turcii si tatarii , urmau bulgarii si apoi in proportii apropiate , greci , armeni , lipoveni , romani , germani s.a. Ca Dobrogea , a fost data romanilor , de catre marile puteri - inclusiv cu acceptul Rusiei - a fost meritul Germaniei si al Austriei , care nu doreau ca Rusia sa controleze in totalitate gurile Dunarii , iar , apoi , romanii erau condusi de catre un print german cu mare priza , atat la Berlin , cat si la Viena . Ca sa nu mai spunem ca se inrudea inclusiv cu familia imperiala rusa ... Daca este sa judecam cu ,,daca'' si cu ,,parca'' , romanii nu aveau independenta la 1878 , daca Rusia nu dorea acest lucru , ci , in mod sigur , odata cu bulgarii la 1905 ! Rusia a avut un rol pozitiv in acest spatiu , chiar si daca , astfel si-a urmarit si propriile interese , unele intrand in coliziune cu interesele romanilor , si nu numai ... Dar , sunt marile puteri obligate , cumva , sa fie dadace grijulii , cu popoare aflate in deriva si in cautarea unui rost in lume ?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7162 secunde