Focar de infecție la Penitenciarul Poarta Albă. „Șobolanii ies prin încăperi”

5505

Articole de la același autor

Mucegai, frig greu de suportat și rozătoare care și-au croit drum prin pereții clădirii greu încercate de trecerea anilor. În astfel de condiții au ajuns să lucreze o parte dintre angajații Penitenciarului Poarta Albă, printre care și luptătorii mascați de la echipele de intervenție. Imaginile care înfățișează situația deplorabilă, ce poate genera cu ușurință boli, ne-au fost puse la dispoziție de reprezentanții Sindicatului Național SINPEN 2016.



Situația Penitenciarului Constanța – Poarta Albă a mai fost adusă în atenția opiniei publice în alte rânduri: clădiri din chirpic, care au nevoie de reabilitări urgente, agenți de poliție de penitenciare nemulțumiți de faptul că lucrau în spații fără acces la toalete sau la o sursă de apă și multe altele. Faptul că este nevoie de reabilitări majore, pentru ca unitatea de detenție să fie adusă în modernitate este lesne de înțeles. Majoritatea clădirilor din curtea unității de detenție au fost construite în 1949, pe fondul organizării de șantier pentru Canalul Dunăre – Marea Neagră și era lagăr de deținuți politici. Clădirile au îmbătrânit, au fost peticite pe ici, pe colo, dar nesemnificativ față de ceea ce este nevoie.



Așa se face că, în prezent, o parte din personalul Penitenciarului Poarta Albă, printre care și echipele de intervenție rapidă, este nevoit să-și desfășoare activitatea în condiții insalubre. „Este o clădire fost hotel, unde în trecut erau cazați angajați din penitenciare, care soseau la mare. În prezent în imobilul respectiv funcționează o parte din birouri și luptătorii de la echipele de intervenție. Spațiile respective nu au fost reabilitate, nici nu se mai știe de când. Acum doi ani au fost montate calorifere, dar atât. Nu s-a curățat, nu s-a dat o mână de var. Mucegaiul se extinde, șobolanii și-au făcut drum pe lângă calorifere și ies prin încăperi, rugina este peste tot. Este un focar de infecție”, a semnalat Virgil Cîrstea, liderul sindical SINPEN 2006 Constanța.



Frig de crapă pietrele în birouri și spațiile de antrenamente


Ba mai mult, în încercarea de a economisi bani, spațiile respective nu sunt încălzite la sfârșiturile de săptămână, șefii unității ignorând faptul că o echipă de intervenție trebuie să fie în permanență la locul de muncă, pentru a se răspunde prompt în caz de nevoie. „Cei de la birouri au liber la sfârșit de săptămână, dar aceștia nu. Iar ei au fost nevoiți să stea toată iarna în frig, să caute metode alternative de a se încălzi, pentru că era sistată distribuirea energiei termice. De asemenea, energia termică a fost sistată și în spațiile unde ar fi trebuit să se desfășoare antrenamentele”, a mai arătat liderul sindical.



De altfel, surse din cadrul unității ne-au precizat că în clădirea respectivă ar fi avut loc și un incendiu, izbucnit de la un scurtcircuit, urmare a faptului că instalația electrică, îmbătrânită, a fost suprasolicitată. Nici la capitolul curățenie situația nu este mai bună, au reclamat sindicaliștii, căci angajații penitenciarului ar fi puși în situația de a face chetă pentru a achiziționa produsele de curățenie necesare, pentru a evita să se îmbolnăvească.

Deținuții nu mai ies la muncă, nu mai sunt bani de reparații

Referitor la cele semnalate, comisar de poliție penitenciară Roxana Ioniță, directorul Penitenciarului Poarta Albă, ne-a precizat: „Penitenciarul Constanța – Poarta Albă datează din anul 1949, an în care au fost construite majoritatea clădirilor, printre care și clădirea în care își desfășoară activitatea polițiștii de penitenciare care fac parte din Echipa Operativă, drept pentru care se impun reparații capitale, consolidări și alte lucrări de acest tip, pentru a corespunde standardelor în vigoare. Conform planului de reparații anual și al lucrărilor de investiții, această clădire a fost vizată pentru reparații, însă, în urma unei prioritizări pe baza filei de buget aprobate de Administrația Națională a Penitenciarelor, aceste lucrări urmează să fie realizate din venituri proprii. Veniturile proprii provin din munca prestată de persoanele private de libertate pentru beneficiarii externi, acest tip de activitate fiind suspendată de la debutul pandemiei, deci, penitenciarul nu mai obține venituri în prezent”.



În ceea ce privește faptul că luptătorii stau la sfârșit de săptămână în frig, reprezentantul penitenciarului a declarat că „în zilele nelucrătoare niciuna din clădirile administrative nu beneficiază de încălzire, întrucât acest lucru ar duce la un consum nejustificat de căldură, atât timp cât personalul administrativ nu lucrează în aceste perioade”. „Totuși, birourile, respectiv cele în care își desfășoară activitatea polițiștii de penitenciare din Echipa Operativă beneficiază de calorifere electrice, care asigură temperatura optimă pentru desfășurarea în condiții normale a activității”, a mai arătat directoarea Roxana Ioniță. Totodată, a mai precizat că se fac toate diligențele pentru asigurarea condițiilor optime, dar în limita fondurilor disponibile, iar „polițiștii de penitenciare nu au semnalat directorului unității niciun fel de problemă privind condițiile de muncă”. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0707 secunde