Focar de infecție în cartierul Palas. Cine și de ce i-o fi adus pe romi acolo…

5939
13
Problema comunității de romi care locuiește ilegal în cartierul Palas continuă să dea bătăi de cap locuitorilor din zonă, dar mai ales administrației locale.

În lipsa posibilităților de a-i pune pe aceștia în legalitate și de a le oferi spații de locuit, autoritățile închid ochii și tot ce pot face este să desfășoare acțiuni de ecologizare pentru ca zona să nu devină un focar de infecție. În prezent, pe strada Munții Tatra locuiesc fără forme legale 73 de persoane, ce fac parte din 18 familii.

În urma numeroaselor plângeri ale locuitorilor din cartierul Palas, care acuzau mizeria de nedescris și gălăgia pe care o fac cei care locuiesc ilegal pe strada Munții Tatra, Primăria Constanța a desfășurat o acțiune de ecologizare în această zonă.

În primă fază, familiile de romi au crezut că este vorba de o evacuare, iar scandalul a durat doar până au aflat că nu-i va da nimeni afară din casele improvizate. De cealaltă parte, vecinii au rămas cu un gust amar, știind că situația a fost doar "peticită" și nu rezolvată, așa cum își doreau.



"Ne-au luat lemnele și ne-au distrus toaletele!" 


Nemulțumiri sunt de ambele părți. Pe de-o parte, vecinii plătitori de taxe și impozite acuză autoritățile că nu-și fac treaba și că au tărăgănat o situație ce trebuia de mult rezolvată. Pe de altă parte, romii spun că nici lor nu le convine să locuiască în astfel de condiții, dar că nu au ce face. În plus, aceștia susțin că acțiunea de ecologizare și-a depășit cu mult scopul, întrucât le-au fost confiscate lemnele și le-au fost distruse toaletele.

"Ne-au luat toate lemnele, acum când vine iarna și nu mai avem cu ce să ne încălzim. Asta este acțiunea de ecologizare? O cisternă de apă n-au fost în stare să trimită, să curățăm ca lumea locul ăsta. Copiii vor începe școala, ne-au luat cam tot de pe aici, inclusiv toaleta și sârma pe care întindeam rufele. Să facă primăria ceva, noi am venit în 2000 aici și cei de la primărie ne-au dat voie să stăm aici, fără acte. Noi am încercat să obținem locuințe, dar ne mint că ne vor da de când am venit", s-au plâns o parte a familiilor de romi.



"Se caută soluții…" 


Problema este cu mult mai complexă decât ar părea la prima vedere. Vorbim despre grupuri de romi care s-au mutat în această zonă la începutul anilor 2000, sosind la Constanța din toate colțurile țării. S-au stabilit ilegal în cartierul Palas, cu permisiunea administrației locale, având promisiunea că în scurt timp vor primi o casă în care să locuiască. Scurtul timp s-a transformat în aproape două decenii, iar Primăria Constanța preferă să închidă ochii în continuare, în lipsa unor soluții viabile pentru rezolvarea problemei.

"Se caută soluții pentru rezolvarea acestei probleme. Când se va finaliza construirea noilor blocuri din cartierul Henri Coandă, dacă vor îndeplini condițiile, familiile vor fi mutate în aceste spații", a declarat, pentru "Cuget Liber", Ionela Halciuc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța.

Animale chinuite

În tot acel haos creat pe străzile Munții Tatra și Locotenent Mănoiu, un cal abia se mai putea ține pe picioare. Subnutrit și rănit, animalul poate scăpa de chin abia când legea le va permite reprezentanților Direcției Sanitar Veterinare să îl ia de sub proprietatea celui care se presupune că ar trebui să îl îngrijească. Bărbatul a fost avertizat și amendat, însă legea 205 le permite celor de la DSVSA să intervină doar după respectarea anumitor proceduri. Dacă între timp animalul moare, nimeni nu este vinovat.

"O echipă s-a deplasat la fața locului și, în urma verificărilor și constatărilor, s-a aplicat o sancțiune în valoare de 1.000 lei. Echipa a fost la un recontrol, după ce, cu o săptămână înainte, au fost la un control. Nu s-a constatat remedierea deficiențelor și s-au recoltate probe de sânge. Animalul respectiv a fost vaccinat anticărbunos, iar în prealabil a fost sub tratament efectuat de către medicul veterinar de liberă practică din zonă. S-a mai acordat încă o săptămână pentru intrarea în legalitate, iar în caz contrar, animalul va fi confiscat în baza legii 205, de către Poliția Locală", a declarat Cristina Linte, purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța.

Ce spune Primăria Constanța

Potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța, Poliția Locală a acționat, alături de polițiști, jandarmi, reprezentanți ai Serviciului Public de Asistență Socială, Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitar Veterinare, Serviciului Public de Evidență a Persoanei și Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului, la salubrizarea domeniului public din zona străzilor Munții Tatra și Locotenent Mănoiu. Aici există 18 amplasamente improvizate din materiale improprii folosite ca locuință de aproximativ 70 de persoane, fără forme legale.

"Reprezentanții municipalității au procedat la igienizarea zonei cu sprijinul firmei de salubrizare în vederea asigurării condițiilor igienico - sanitare proprii unui mediu de viață sănătos. În acest sens, au fost înlăturate toate materialele depozitate pe domeniul public al municipiului Constanța care creau premisele unor focare de infecție, a înmulțirii rozătoarelor și răspândirii de boli. Persoanele care locuiau în zonă au beneficiat de consilierea și sprijinul reprezentanților instituțiilor implicate", precizează Primăria Constanța, în cadrul comunicatului.

Firma de salubrizare a participat la acțiune cu 22 de manipulanți, șase autobasculante de 22 de tone, patru autogunoiere de 18 mc, un încărcător tip volă și o autospecială cu dispozitiv de încărcare tip cupă. 


Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
dupont
7 septembrie 2017
Mărturie de împrumut de bani grave între individ. Adresă e-mail : [email protected]  

Mărturie de împrumut de bani grave între individ. Adresă e-mail : [email protected]                                                  Multumesc Domnului Sunt doamna DUPONT Carole căutând împrumut pentru mai mult de 7 luni am fost de multe ori smulse pe site-urile de împrumut prin dorința de a face un împrumut la mai multe persoane, dar în cele din urmă nu am primit nimic în contul meu. Din fericire, am dat peste o mărturie a împrumutului făcut de doamna chantal BERNET în ceea ce privește doamna MERCIER Jessica Am contactat-o ​​și apoi mi-a spus procedurile pe care trebuie să le fac pentru a obține împrumutul ceea ce am făcut pentru a obține împrumutul de 45.000 de euro pentru a-mi realiza proiectul. Motivul pentru care mi-am luat timp să-mi mărturisesc onestitatea pe net.  Așa că adresez tuturor celor care au nevoie să o contacteze                                                         e-mail:                                        [email protected]                                        [email protected]

jj
8 septembrie 2017
jj

N-au curaj sa ii trimita acasa.

bbjh
8 septembrie 2017
rom = român

Rom...român. ..tot dracul ala e

Sindbad
8 septembrie 2017
Ciuma Roșie

Goana după voturi a fostei si actualei conducerii pesediste, a atras tot țigănetul din această parte a țării.Un oraș distrus de către Ciuma Roșie. Cu ăștia vreți sa dezvoltați orașul? Sau nu vreți asta si totul e o măscăreală? Ce ați făcut și faceți pt. tineretul studios și dornic de muncă aici, la C-ța? Nimic. Aveți masa voastră de manevră si de lingăi aciuați prin consilii, regii, primării, direcții, etc plus țigănimea analfabetă.

garda de otel
8 septembrie 2017
pro sindbad

asa este ,numai nemernicul de bonduelle cu promisiunea ca le face buletin de Constanta si le da case in cartierul de infractori ,blestemat fie el cu tot nemul

Kent
8 septembrie 2017
pro simbad, pro garda

Asa este, i-au mutat din locurile unde aveau ei nevoie sa-si construiasca vile in zonele care nu prezinta interes. Noi suntem fraieri ca acceptam umilinta asta. Ar trebui sa ne strangem in fata la Prefectura si sa nu ne lasam pana nu pleaca toti. Dar TOTI, alde, psd, pnl...toti!

Cetatean
8 septembrie 2017
European

In timp ce familii care muncesc si platesc taxe si impozite, taxe de salubrizare mari, sunt mereu hartuiti si umliti de sistemul public (financiar, medical, juridic, etc), acesti paraziti ai societatii traiesc asa cum le place, in mizerie si haos, fara sa munceasca sau sa se gospodareasca (antena Tv e la loc de cinste in acel cotet, oare curentul vine de la o sursa regenerabila?). Folositi de "politicienii" si bulibashii lor care fura de rup si se lafaie in lux, acestia mai primesc cate o pomana pentru a evidentia cumva faptul ca "e si ei oameni si are drepturi", programele ONG-urior fiind niste paravane de "sifoanare" pentru alte afaceri necurate ale obladuitorilor.

Clara
8 septembrie 2017
Despre C-ta-El Dorado al tiganilor.

Sa ii trimita de unde au venit.Constanta si HC nu e raiul tiganului obisnuit sa raiasca moca,sa locuiasca moca,sa nu plateasca inpozite,asigurarea la sanatate si transport public.Pana cand ne mai umpleti orasul cu tigani veniti de peste tot?rusine celor ce le fac case acestor plosnite venite de peste tot.Puneti-i la mumca,nu au unde sa stea?sa munceasca sa caute chirie.Multi dintre cei ce stau in HC stateau cu chirie la CET pana sa le dati voi casa moca.Sa vedeti cand s-o umfla taratza in paduchii astia si vor ieso pe frunte.Atunci sa va vad pe unde scoateti camasa.Daca romanii sunt lasi si tac din gura,sa ii calce in picioare tiganetul si atunci de abia se vir trezi

Român
8 septembrie 2017
România

român=român rom=tigan tot dracul ala e asa...mata=tiganca, tactu=tigan, tu = UN BOU

Răspuns la: rom = român
Adăugat de : bbjh, 8 septembrie 2017
Rom...român. ..tot dracul ala e
Mădălina
8 septembrie 2017
Femeie problema psihica Grănicerului

Locuiesc in zona eden mai precis pe strada semănătorului unde locuiesc o grămadă de turci rromii etc și din ce am auzit eu pe strada Grănicerului locuiește o femeie pe nume cristiana care are probleme psihice și care vin la ei sa i ceara ajutorul și când nu primesc banii fac scandal pe strada intra peste femeie și mama ei le lovesc le vandalizează casa iar cei care stau pe strada Grănicerului nu mai suporta scandalul am fost și eu am văzut în ce condiții stă aceea femele m-am îngrozit ar trebui făcut ceva să veniți să arătați așa ceva Grănicerului nr 36

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3459 secunde