File din istoria Divizionului 50 Corvete, păstrătorul tradiției în lupta antisubmarin

873

Articole de la același autor

Divizionul 50 Corvete din cadrul Forțelor Navale „este parte a istoriei Marinei Militare Române” și „se identifică cu însăși tradiția luptei antisubmarin”.

Cu o tradiție de aproape șapte decenii în lupta antisubmarin, Divizionul 50 Corvete ocupă un loc de cinste în istoria Marinei Militare Române de după Al Doilea Război Mondial. „Identificat cu însăși tradiția luptei antisubmarin, afirmarea acestuia a fost călăuzită de experiența primelor generații de veterani, care s-au format pe cele patru vedete rapide antisubmarin, tip MAS, cumpărate în 1920, din Italia sau la bordul altor remorchere de ascultare submarină care au acționat în Marea Neagră în timpul ultimei conflagrații mondiale”, au arătat reprezentanții Forțelor Navale. Anul acesta se împlinesc 66 de ani de când Divizionul 1061 Vânătoare Antisubmarine Mari (1955), precursorul Divizionului 50 Vânătoare Submarine (1959) și a actualului Divizion 50 Corvete (1955 – până în prezent) a devenit operațional pentru acțiuni în Marea Neagră. Primul vânător de submarine care a arborat pavilionul românesc a fost preluat din URSS, în 1955, iar ulterior i-au mai urmat două, din aceeași clasă. Cele trei vânătoare de submarine din clasa „Kronstadt” au fost preluate din baza navală Sevastopol, au mai arătat reprezentanții Forțelor Navale, de echipaje românești comandate de căpitanul Mihai Gavrilă și locotenenții majori Ion Suceava și Nicolae Lungoci. Pentru îndeplinirea principalei lor misiuni – de căutare, descoperire și atac al submarinului – navele erau dotate cu stații de hidrolocație „TAMIR 11”, lansatoare bombe reactive la prova, aruncătoare B.M.B., lansatoare bombe antisubmarin, la pupă.







Loc de dislocare permanent, Portul Mangalia

„Pe timpul evenimentelor din decembrie 1989, navele au acționat în zona Deltei Dunării, cât și a platformelor de foraj marin, executând misiuni de asigurare a securității acestora”, au mai arătat Forțele Navale.

Începând cu anul 1990, Divizionul 50 Vânătoare de Submarine și Dragoare de Radă se reorganizează în două divizioane: Divizionul 50 Vânătoare de Submarine și Divizionul 174 Dragoare de Radă. „La 24.02.1990 navele din Divizionul 50 Vânătoare de Submarine încheie marșul Sulina - Mangalia și începând cu această dată Portul Mangalia devine locul de dislocare permanentă. Începând cu 15 septembrie 1995 unitatea își schimbă denumirea în Divizionul 50 Corvete și intră în compunerea Brigăzii de Nave Antisubmarin în baza Dispozițiunii Statului Major General.



La 03.08.1998, a avut loc ceremonialul de predare–primire a Fregatelor 264 și 265 între comandantul Divizionului 79 Fregate și comandantul Divizionului 50 Corvete, iar vechile vânătoare de submarine care între timp primiseră numele de corvete au fost scoase din serviciu. Începând cu aceeași dată, denumirea Divizionului 50 Corvete se schimbă în Divizionul 50 Fregate, care are în compunere fregatele 264, 265 și cazarma plutitoare Bega”, mai punctează marinarii.

În vederea ridicării nivelului de interoperabilitate cu forțele NATO și pentru creșterea încrederii și securității în regiune, începând cu anul 1995 navele Divizionului 50 Corvete au participat la exerciții internaționale desfășurate în spiritul Parteneriatului pentru Pace. „În întreaga sa istorie, personalul Divizionului 50 Corvete a dat dovadă de un înalt grad de profesionalism, ceea ce diferențiază militarul modern de luptătorul de odinioară, iar profesionalizarea face distincția dintre armata de masă și armata modernă”, au mai arătat reprezentanții Forțelor Navale. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.4013 secunde