FENOMENUL MAȘINILOR FURATE IA AMPLOARE! Atenție de la cine vă cumpărați autovehicul

336
FENOMENUL MAȘINILOR FURATE IA AMPLOARE! Atenție de la cine vă cumpărați autovehicul - masi-1567326197.jpg

Articole recomandate

În luna august a anului 2019, în urma acțiunilor desfășurate în punctele de frontieră și în zona de competență, polițiștii de frontieră au descoperit 32 autovehicule (27 autoturisme, trei remorci, un microbuz și un automarfar), care figurau ca fiind căutate de autorități sau declarate furate în străinătate. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost depistate 22 de autovehicule, în acest an s-a constatat o creștere de peste 40%.


Cele mai multe autovehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, la P.T.F. Petea (județul Satu Mare) și P.T.F. Nădlac II (județul Arad). Cazuri semnificative s-au înregistrat și la frontiera cu R. Bulgaria, în P.T.F. Giurgiu și P.T.F. Calafat, precum și la granița cu R. Moldova.


Persoanele implicate au fost cetățeni români, bulgari, moldoveni, ucraineni, germani, turci, italieni, iar mărcile cele mai întâlnite au fost cele de lux - BMW, Audi sau Jaguar.


În toate situațiile, conform legislației, pe numele celor implicați în traficul cu mașini furate, au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele în cauză au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale ale Politiei de Frontieră.


În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul mașinilor respective au declarat, pe timpul cercetărilor, că nu știau că autoturismele se află în atenția autorităților ca fiind furate, ei fiind doar "cumpărători de bună credință". Alții au susținut că au primit o sumă de bani (în general, de până la 500 euro) pentru a transporta mașina în România și, la fel, nu cunoșteau că aceasta e furată.


Pentru identificarea și indisponibilizarea autoturismelor semnalate ca fiind căutate de autorități sau reclamate ca fiind furate în străinătate, sub supravegherea directă a unităților de parchet competente, polițiștii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizând un schimb operativ de date și informații, prin intermediul Centrului de Contact de la Oradea și a punctelor comune de contact.


Din analizele efectuate la nivelul Poliției de Frontieră Române, rezultă că traficul cu autoturisme furate este o activitate ilicită care aduce beneficii financiare substanțiale persoanelor care au ca preocupări acest tip de fapte infracționale, acestea fiind bine organizate la nivelul mai multor state. Rutele folosite sunt, în general, orientate dinspre țările vest europene cu finalitate în țările est-europene.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3289 secunde