Fără coborâri în rapel pentru polițiști! Intervențiile în forță, permise doar pe scări!

2634

Articole de la același autor

Vremurile în care polițiștii interveneau precum în filmele de acțiune, coborând în rapel de pe acoperișul clădirilor, au apus. În prezent, niciun polițist din cadrul IPJ Constanța nu are certificare de alpinist, iar dacă este nevoie sunt chemate întăriri de la București!

Poliția Română are numeroase lipsuri, iar situațiile extreme care au avut loc în ultima perioadă scot la iveală noi și noi aspecte problematice. Semnalam, într-un articol anterior, faptul că la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța, deși există armament nou, nu mai sunt realizate trageri suficiente, ca număr și complexitate, astfel încât polițiștii să fie pregătiți în situațiile când trebuie să folosească armele din dotare.



O altă arie în care sunt semnalate deficiențe vizează intervențiile în care trebuie să se apeleze la coborârile în rapel, de pe clădiri, pentru a avea acces la spațiile de la etajele superioare ale imobilelor. În trecut, în antrenamentele luptătorilor mascați de la nivelul structurilor de poliție erau realizate frecvent coborârile în rapel. Imagini spectaculoase, în care polițiști costumați în negru coborau prin exteriorul clădirilor, asigurați cu echipamente de alpiniști, pentru a-și face o intrare decisivă, pe la nivelul ferestrelor. O astfel de intervenție ar fi fost necesară în cazul luării de ostatici de la Onești, de la începutul lunii martie, au afirmat multe voci din sistem, după incidentul în urma căruia și-au pierdut viața doi oameni. De altfel, la câteva zile după crimă a fost făcută publică o filmare din 1995, cu luptătorii DIAS din Constanța care au coborât în rapel pentru a salva o femeie ținută ostatică în locuința de la etajul al patrulea al unui bloc, de un deținut evadat din închisoare. O acțiune în forță, precum în filmele americane de acțiune, care arăta cum se intervenea în urmă cu mai bine de două decenii.



În prezent, polițiștii din Constanța, indiferent că este vorba despre luptătorii mascați din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale sau din alte structuri, nu mai pot să acționeze astfel. „La nivelul instituției noastre nu există polițiști certificați ca alpiniști”, ne-au precizat reprezentanții IPJ Constanța. În absența certificatului de alpinist, polițiștii nu mai pot coborî în rapel de pe clădiri.

Nici specialiști, nici tehnică pentru coborâri în rapel

Situația este la fel însă în toate inspectoratele din țară, atrag atenția sindicaliștii. „În momentul de față, în România niciun polițist din cadrul Structurii de Acțiuni Speciale nu are certificat de alpinist, nici pregătirea și nici echipamentul necesar pentru așa ceva”, a subliniat Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol. Singura unitate de la nivelul Poliției Române care are polițiști pregătiți în această arie este la București, astfel că, atunci când situația o impune – și dacă persoana desemnată ca fiind comandantul acțiunii o consideră necesară! – este solicitat sprijinul acestora. Nu trebuie uitat, însă, faptul că între Constanța și București este o distanță ce poate fi parcursă în aproximativ două ore, ceea ce contravine noțiunii de … urgență! 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.703 secunde