Fără amenzi până luni! Ce se întâmplă de săptămâna viitoare

910
Fără amenzi până luni! Ce se întâmplă de săptămâna viitoare - fondamenzistaresursaeurotopics-1589563335.jpg

Articole de la același autor

Starea de alertă instituită în țara noastră a adus și un set nou de reguli, impuse în următoarea lună de zile. Însă, dacă în acest sfârșit de săptămână regulile nu sunt dublate și de sancțiuni, situația se schimbă începând de săptămâna viitoare, când vor putea fi aplicate amenzi cuprinse între 500 și 15.000 de lei. De remarcat că, deocamdată, nu vor fi amendați cei care nu poartă măști de protecție în spațiile închise!

Starea de alertă a intrat în vigoare și au fost instituite noi restricții ce vor trebui respectate în perioada următoare, ca măsuri de prevenție a răspândirii COVID 19. E drept, sunt mai puține măsuri restrictive decât în timpul stării de urgență, dar, așa cum au atras atenția autoritățile în repetate rânduri, nu se poate pune problema de relaxare, în acest moment. Acesta este și motivul pentru care, în Legea privind instituirea stării de alertă, adoptată de Parlament miercuri, 13 mai, sunt prevăzute și sancțiuni pentru cei care nu respectă regulile stării de alertă. Sancțiunile urmează să fie puse în aplicare din momentul în care va intra în vigoare legea respectivă, după publicarea în Monitorul Oficial. Deocamdată, Hotărârea 24/14.05.2020, emisă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență privind aprobarea instituirii stării de alertă nu prevede repercusiuni pecuniare pentru cei care nu respectă interdicțiile.

Amenzi pentru cei care ies din zonele carantinate

Odată cu intrarea în vigoare a Legii privind instituirea stării de alertă, situația se va schimba. Actul normativ prevede sancțiuni între 500 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice și între 1.000 și 15.000 de lei pentru persoanele juridice. Cei amendați vor putea să plătească jumătate din amendă în termen de 15 zile.

Astfel, vor primi amenzi între 500 și 2.500 de lei cei care împiedică evacuarea temporară a persoanelor din zonele indicate de autorități, cei care împiedică distribuirea de ajutoare de primă necesitate pentru persoane și animale afectate, care împiedică lucrările de modificare urgentă a mediului înconjurător și a infrastructurii, cât și cele care participă la mitinguri, demonstrații, procesiuni sau concerte, interzise în prezent. În schimb, o amendă între 1000 și 5000 de lei o vor primi cei care vor ieși din zonele pentru care s-a impus carantinarea; cu același cuantum vor fi amendate și persoanele fizice care nu respectă măsurile de carantină sau izolare la domiciliu.

Și instituțiile de stat pot fi amendate

Sunt prevăzute amenzi între 1000 și 5000 de lei pentru instituțiile la nivelul cărora funcționează centre operative pentru situații de urgență, dar nu iau măsuri pentru asigurarea permanenței, cât și pentru angajații instituțiilor și autorităților publice care nu efectuează lucrările dispuse pentru protejarea populației. Sancțiuni similare vor primi și instituțiile de asistență socială care nu adoptă măsuri de permanentizare a activității.

În schimb, cei care vor organiza mitinguri, demonstrații, procesiuni sau concerte riscă amenzi între 2.000 și 10.000 de lei, iar operatorii care nu vor respecta măsuri privind interzicerea transporturilor rutiere, feroviare, maritime, fluviale sau aeriene riscă amenzi între 3.000 și 15.000 de lei. De asemenea, operatorii economici care nu vor respecta măsura suspendării activității temporare a activității, în contextul limitării răspândirii coronavirusului, riscă amenzi între 2.000 și 10.000 de lei.

"Oamenii trebuie să se obișnuiască să poarte măști"

Legislația privind instituirea stării de urgență nu prevede, însă, sancțiuni pentru cei care nu poartă masca de protecție în spațiile închise și nici pentru cei care nu măsoară temperatura clienților sau angajaților, la intrările în instituții. Altfel spus, cei care nu poartă măști în mijloacele de transport în comun, în instituții sau la locul de muncă, nu vor fi amendați. Referitor la aceste aspecte, premierul Ludovic Orban a declarat de curând: "Cu siguranță va exista în timp o sancțiune, dar cred că lucrurile trebuie să se dezvolte gradual, nu trebuie să ne apucăm să sancționăm oamenii. Trebuie ca oamenii să se obișnuiască cu purtatul măștii și angajatorii să asigure măști pentru personal". Astfel, s-a dat de înțeles că este posibil ca în curând să apară amenzi și pentru cei care nu poartă măști. Sancțiunile prevăzute în starea de alertă pot fi aplicate de polițiști, polițiști locali, specialiști ai direcțiilor de sănătate publice, inspectori de muncă, pompieri. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5097 secunde