"Exercițiul Sea Shield arată că forțele navale ale României au o postură activă în zona de responsabilitate"

184

Articole recomandate

Scopul exercițiului Sea Shield 2019, deschis oficial sâmbătă, este creșterea interoperabilității între forțele navale române și cele ale aliaților din NATO și ale țărilor partenere, a declarat, la Constanța, șeful Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), viceamiral Alexandru Mîrșu.

"Exercițiul Sea Shield este la a cincea ediție găzduită de Forțele Navale Române. Salutăm prezența a opt state și, bineînțeles, a Grupării Permanente NATO SNMG-2 în acest exercițiu. Scopul principal al exercițiului este creșterea interoperabilității între forțele navale române și forțele navale ale aliaților din NATO, cât și ale țărilor partenere. Vom exersa proceduri în toate cele trei medii - antisubmarin, de suprafață și antiaerian, precum și proceduri de acțiuni contra minelor marine. În acest exercițiu vom desfășura seriale și secvențe de complexitate crescândă, astfel încât în finalul exercițiului să putem evalua și certifica forțele Forțelor Navale Române puse la dispoziția forței de reacție rapidă a NATO. Subliniez că acest exercițiu este al doilea exercițiu de importanță majoră din anul acesta, primul fiind Poseidon, desfășurat acum aproape două luni, la fel cu o largă participare a statelor aliate, cât și a statelor partenere", a afirmat șeful SMFN.

Potrivit acestuia, exercițiul arată că forțele navale ale țării noastre au o postură activă, patrulând și controlând zona de responsabilitate.

"Sea Shield 2019 este exercițiul care arată că Forțele Navale Române au o postură activă, că patrulează și controlează zona de responsabilitate a forțelor navale în apele României. (...) În finalul acestui exercițiu, vom putea trage concluziile, drumul pe care l-am făcut, stadiul în care suntem și ceea ce avem de făcut în continuare, astfel încât să fim pe deplin operabili, interoperabili, credibili față de aliații noștri și parteneri", a spus Mîrșu.

Referitor la supravegherea exercițiului Sea Shield de către alte state, el a menționat că "observatorii" pot face acest lucru, dar respectând delimitările privind apele teritoriale și zonele geografice ce sunt stabilite prin legi internaționale.

"Acest exercițiu este în calendarul exercițiilor NATO, este notificat, deci toată lumea știe scopul, amploarea, perioada și locul în care se desfășoară acest exercițiu. Drept pentru care avem și observatorii și cine dorește să vină să vadă ce executăm poate să vină să vadă ce executăm, bineînțeles respectând apele teritoriale și zonele geografice foarte bine stabilite prin legile internaționale. De asemenea, nu avem niciun fel de problemă să executăm aceste exerciții deschis, nu avem nimic de ascuns, totul este în scopul antrenamentului și ridicării pregătirii profesionale a echipajelor, sub nicio formă pentru alte scopuri provocatoare sau care pot fi interpretate ca și provocatoare", a subliniat Alexandru Mîrșu, la finalul ceremonialului de deschidere oficială a exercițiului NATO.

Sursa: Agerpres

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 06 Aprilie 2019
Stire din Eveniment : Vești bune pentru fanii artistului Avicii
Pagina a fost generata in 1.341 secunde