Exercițiu de protecție civilă la Liceul "Lucian Blaga" din Constanța. Vor fi impuse restricții de circulație în toată zona

187
Exercițiu de protecție civilă la Liceul

Articole de la același autor

Mâine, timp de o oră, Primăria municipiului Constanța, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Doborgea" al județului Constanța va desfășura un exercițiu în cartierul Faleză Sud, la Liceul Teoretic "Lucian Blaga". Tema exercițiului este activitatea personalului didactic, personalului administrativ și elevilor Liceului "Lucian Blaga" în cazul producerii unei accident major în care sunt implicate substanțe periculoase.


La ora 10.20 se va introduce, prin mijloacele de alarmare din zonă, semnalul "Alarma la dezastre" constând în cinci sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele, pentru alarmarea populației în urma producerii unui accident chimic cu posibile efecte în afara amplasamentului operatorului economic sursă de risc. La terminarea exercițiului va fi transmis semnalul "Încetarea alarmei" care constă într-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de două minute.


Exercițiul are ca scop pregătirea cadrelor didactice, a personalului administrativ și a elevilor Liceului "Lucian Blaga" în vederea formării unui comportament adecvat în cazul producerii unui accident major în care sunt implicate substanțe periculoase.
Pe timpul desfășurării exercițiului, în zona Liceului "Lucian Blaga", vor fi restricții de circulație.


"Informăm cetățenii din zonă că este doar un exercițiu, dar trebuie să respecte indicațiile reprezentanților instituțiilor și ale autorităților publice implicate", precizează reprezentanții Primăriei Constanța.


În urma unui accident chimic, se formează un nor toxic , care poate să acționeze timp de câteva minute sau ore, în funcție de situația meteorologică locală, pe direcția de deplasare a vântului.


Recomandări în cazul unui astfel de accident


În situația în care ați fost surprinși de norul toxic sau ați luat la cunoștință de comunicatul dat de autoritățile competente pe posturile de radio și televiziune : 


• dacă sunteți surprinși în afara locuinței, părăsiți imediat zona afectată, mergând perpendicular pe direcția de deplasare a norului toxic (perpendicular pe direcția de deplasare a vântului), acoperindu-vă nasul și gura cu măști improvizate: batiste umede, prosoape, etc. și îndreptați-vă spre clădirea cea mai apropiată în care vă puteți adăposti;


• dacă sunteți surprinși în locuință (birouri, hale, etc.), etanșați toate ușile și ferestrele și rămâneți într-o cameră cu câte mai puține uși și ferestre. Etanșarea se realizează folosind materiale de tipul: benzi adezive, purfix, bureți, etc.


• persoanele care se izolează vor avea în încăperea respectivă provizii de apă potabilă, alimente, medicamente, aparate radio, oțet pentru pregătirea măștilor improvizate necesare în situația în care etanșarea nu a fost bine executată (batiste, prosoape umezite cu soluție: 50 ml oțet și 100 ml apă);


• opriți toate ventilatoarele și instalațiile de aer condiționat; etanșați deschiderile de ventilare cu folie de plastic și bandă adezivă;


• anunțați-vă vecinii și prietenii despre pericolul chimic prin telefon;


• porniți radiourile și televizoarele și fiți atenți la anunțurile care se fac;


• pregătiți-vă pentru evacuare (autoevacuare) pentru situația când se dispune această măsură de protecție;


• nu părăsiți locul de adăpostire până nu se anunță că acest lucru este posibil; 


• dacă vă aflați în mașină în zonele afectate de norul toxic, nu intrați în panică, fiți calmi și conduceți atent. Închideți geamurile la mașină, opriți instalația de aer condiționat și acoperiți-vă nasul și gura cu un prosop sau o batistă umedă. Porniți radioul și urmați instrucțiunile autorităților. Respectați interdicțiile de circulație.


Mijloace de protecție a căilor respiratorii care se pot improviza din materiale aflate la îndemână:


• un prosop înfășurat pe lungime în interiorul căruia se introduce vată, se umezește și se leagă la ceafă, peste gură și nas;


• feșe de tifon sau pânză suprapuse, între care se introduce vată sau tifon din abundență, se umezesc, se aplică pe nas și gură și se leagă la ceafă.


De reținut! Aceste mijloace nu oferă protecție dacă se stă în atmosferă contaminată mai mult de 3-7 minute. De aceea, cea mai bună metodă de protecție este părăsirea zonei contaminate.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1544 secunde